REFRRER:path /

Yläkerta: Monen työläisen leipä mureni 10 vuotta sitten

Tanja Nuotio

Tanja Nuotio

Kymmenen vuotta sitten keskiviikkona 10.9.2008 istuin noin kello kymmenen aikaan aamulla Kajaanissa Kainuun Sanomien uutispöydässä, kun toimituspäällikkö Pekka Vasala käveli siihen ja kertoi, että UPM sulkee Kajaanin paperitehtaan.

Suustani pääsi kirosana.

Samana päivänä Stora Enso kertoi sulkevansa Summan paperitehtaan Imatralla. UPM kertoi, että sulkee paitsi Kajaanin paperikoneet myös Valkeakosken sellutehtaan.

Kemijärvellä oli alkuvuodesta suljettu sellutehdas.

Oli käynnissä teollisuuden raju rakennemuutos, joka alkoi 12 vuotta sitten vuonna 2006, kun Voikkaan paperitehdas Kouvolassa pantiin kiinni.

Sitten mureni teknologiateollisuus, joka johti Nokian kännykkätehtaiden lopetuksiin. Salon kännykkätehdas suljettiin lopulta kokonaan.

Paperi- ja sellutehtaat ovat tuoneet leivän moneen perheeseen ja monelle sukupolvelle eri puolilla maata.

Minulle tehdas oli tuonut muun muassa yliopisto-opintojeni rahoitusta, sillä isäni oli saanut aiemmin olla pitkään töissä Kajaanin paperitehtaalla.

535 ihmistä jäi UPM:n Kajaanin tehtaalta työttömäksi. Se on kauhea määrä ihmisiä! Onneksi moni sai töitä Talvivaarasta, nykyään Terrafamesta.

Metsäteollisuudella pyyhkii nyt hyvin.

Metsä Group ja UPM aloittavat uusien alan ammattilaisten koulutuksen tehtailleen – haussa on yhteensä noin 170 paikkaa (Maaseudun Tulevaisuus 3.9.)

Paperiliiton puheenjohtajalta Petri Vanhalalta on usein kysytty, vieläkö tehtaita uhkaa lopetus.

Vanhala kertoo minulle puhelimessa, että sellutuotannossa ei ole näkyvissä lakkautusuhkaa – jollei sitten tule niin isoja tehtaita, joiden tuotanto ajaisi pienet laitokset alas.

Paperin tuotannossa taas on saatu läpi hinnankorotuksia, eli akuuttia vaaraa ei ole.

Petri Vanhala muistaa hyvin tilanteen kymmenen vuotta sitten. Hän oli aamulla UPM:n pääkonttorilla kuulemassa, että julkisuuteen tuotaisiin tieto Kajaanin tehtaan sammumisesta.

– Se oli järkyttävä hetki. Oli elämäni pisimpiä minuutteja, kun en saanut poistua huoneesta ennen pörssitiedotteen julkistamista.

Vanhala muistelee, että kun Voikkaa ajettiin alas, Helsingin Sanomat julkaisi sivuillaan jokaisen työntekijän kuvan.

– Jos nyt suljetaan jossain tehdas, tuskin se ylittää uutiskynnystä.

Valtio lähti tukemaan alueita, joilla tehtaita suljettiin. Esimerkiksi Kajaani sai hyvin tukea: paperitehtaan alueella toimii nykyään Renforsin Ranta, jossa on useita yrityksiä.

Silti Vanhala sanoo, että pois joutuneet ihmiset eivät saaneet tarpeeksi tukea. Alueet saivat, ihmiset eivät.

Vanhala tietää yksilöiden tarinoita, joista osa on ikäviä: liian moni päätti elämänsä tehtaan myötä. Toivottavasti valtio on hereillä tukemassa ihmistä, kun jotain taas äkkiä tapahtuu.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja. tanja.nuotio@lannenmedia.fi

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti