REFRRER:path /

Yläkerta: Nyt on aika uusille koville ilmastotavoitteille

Johannes Pulkkinen

Johannes Pulkkinen

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan maailma lämpenee nyt kymmeniä kertoja nopeammin kuin viime jääkauden lopulla. Ekosysteemit muuttuvat, ja muun muassa ihmiskunnan ruoantuotanto ja vesivarannot ovat vaarassa. (Helsingin Sanomat, 4.9.) Päästöjä on leikattava rankasti. Ja sillä on kiire.

Kainuu on jo asettanut itselleen tavoitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kainuun ilmastostrategia 2020 julkaistiin seitsemisen vuotta sitten, vuonna 2011.

Tavoitteeksi asetettiin tuolloin päästöjen vähentäminen 25 prosenttia vuoden 2009 tasosta.

Joku voisi ajatella, ettei pienen Kainuun kannata ilmastosta huolehtia. Näin se ei kuitenkaan ole.

Kyllähän meiltä yksittäisiltä ihmisiltäkin vaaditaan vastuullisuutta ja toimia ilmastonmuutosta vastaan. Yhä useampi miettii kriittisesti matkustamistaan, syömistään ja muuta kulutustaan. Jos yksilöiltä perätään vastuuta, niin kyllä sitä on silloin vaadittava myös yli 70 000 asukkaan maakunnalta.

Sitä paitsi demokraattinen päätöksenteko on se väylä, jolla oikeasti merkittäviä ilmastotekoja voidaan saada aikaan.

Seitsemässä vuodessa ei ole vielä saatu aikaan aivan kaikkea, mistä strategiassa vuonna 2011 haaveiltiin.

Paperiin on kirjattu monien muiden tavoitteiden lisäksi esimerkiksi pyrkimys palauttaa Helsinki-Kajaani yöjuna sekä henkilöliikenne junalla Vuokattiin. Vielä kumpikaan pyrkimys ei ole toteutunut.

Liikenne oli ilmastostrategian mukaan Kainuun merkittävin päästölähde vuonna 2009. Strategiaan onkin kirjattu, että Kainuussa edistetään raideliikenteen käyttöä, joka on muita kulkemisen muotoja vähäpäästöisempää.

Kirjaamatta on jäänyt tavoite vähentää vastaavasti lentomatkailua. Kilometriä kohti lento ATR-potkurikoneella saastuttaa 97 kertaa niin paljon kuin matka InterCity-junalla (Maaseudun Tulevaisuus, 2.3.).

Nykyisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ollaan jo hyvällä uralla. Näin kertoi minulle Kajaanin yliopistokeskuksen kehityspäällikkö Timo Karjalainen, jonka vastuualuetta on uusiutuva energia ja energiatilastojen laatiminen.

Öljyn ja turpeen käyttö on hänen mukaansa vähentynyt. Kainuu on hyvällä tasolla uusiutuvan energian käytössä.

Pieni takapakki tuli Vaalan siirtymisestä osaksi Pohjois-Pohjanmaata, kun siellä olevia vesivoimaloita ei enää lasketa mukaan Kainuun uusiutuvan energian tuotantoon. Tuulivoiman rakentaminen on kuitenkin paikannut tätä kolausta.

Suunta on oikea.

Vuosi 2020 on jo kohta ovella. Uutta ilmastostrategiaa ei kuitenkaan ole vielä työn alla.

Nyt on korkea aika aloittaa keskustelu seuraavien, yhä kunnianhimoisempien ilmastotavoitteiden laatimisesta.

Uusi maakuntavaltuusto valitaan nykyisen tiedon mukaan ensi keväänä. Se toivottavasti tarttuu ripeästi seuraavan ilmastostrategian laatimiseen.

Ilmastonmuutos ei odota.

Kirjoittaja on Kainuun Sanomien kesätoimittaja.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti