REFRRER:path /

Yläkerta: Roppakaupalla uutisia ja lukumuistoja

Minna Komulainen

Minna Komulainen

Kirjoittaja on Kainuun Sanomien

markkinointipäällikkö

Kainuun Sanomat on kulunut lähes meidän jokaisen kainuulaisen käsissä. On luettu uutiset Kainuusta tai maailmalta, työpaikat, valmistuneet, syntyneet ja kuolleet. Lehden väliin mahtuu käytännössä koko ihmisen elämä.

Sadan vuoden aikana sanomalehdellä on ollut vinha vaikutus Kainuun kehitykseen. Lehti on nostanut esiin puheenaiheita, uutisoinut hyvästä ja pahasta, ja ennen kaikkea luonut yhteistä maakuntamielikuvaa. Vuosisadan aikana se on ollut vähän kuin oman aikansa Facebook, tiedon välitysalusta, josta moni uudistus on lähtenyt kimpoamaan.

Eikä lainkaan vähiten, sillä sanotaan, että Kajaanin kihlakunnassa 13.2.1918 alkunsa saanut Kainuun Sanomat loi perustaa myös koko maakunnan nimelle.

Lehti syntyy lukijoistaan ja tunteista, mitä lukeminen herättää. Kainuun museolla ihanan ryhmän kanssa vieraillessa nousivat esiin lukumuistot. Oli juttu, joka oli vaikuttanut uravalintaan. Tai Otso Kukkosen pakina pisti vauhtia kaupungin kehitykseen.

Löytyipä lehtijuttu Urho Kekkosen vierailustakin vuosikymmenten takaa, mihin lukija oli itse osallistunut ja muisteli, kuinka ”Kekkonen oli pitkä ja karismaattinen mies, harppoi Sotkamossa kentän yli niin vauhdikkaasti, etteivät adjutantit perässä pysyneet”.

Erityisen innokkaasti selasimme museolla viime vuosikymmenten lehtiä, josko sieltä löytyisi kuopuksen tai esikoisen syntymäpäivän lehti, millainen uutispäivä oli silloin, kun oma lapsi syntyi.

Kainuun Sanomat on omalla tavallaan maakunnan muisti ja melkoinen juttuarkisto. Se luo Kainuu-mielikuvaa ja juuria maakunnan ihmisille ja myös Kainuusta poismuuttaneille.

Kainuun Sanomilla onkin aktiivinen etätilaajien ja nettisivujen lukijajoukko. Tavoitamme joka viikko 78 000 lukijaa KMT:n viimeisimmän mittauksen mukaan. Paperilehteä lukee 37 000 lukijaa. Molempia, paperi- ja digilehteä lukee 39 000 henkilöä. Lehden tavoittavuus on kasvanut edellisvuodesta yli viisi prosenttia.

Lehteä luetaan aktiivisesti myös nettisivuilla. Tammikuussa yli 220 000 käyttäjää vieraili kainuunsanomat.fi-sivuilla, käyntejä oli lähes miljoona ja sivujen katseluita 1,6 miljoonaa. Yhden päivän aikana Kainuun Sanomien nettisivuilla vierailee noin 20 000 kävijää.

Lehtiuudistuksella on kehitetty lehden sisältöä entistä kainuulaisempaan suuntaan. Painopisteitä ovat puheenaiheet, persoonat ja palvelu.

Tule mukaan Kainuun Sanomien 100 v. juhlavuoteen! Pistäydy juhlakahville tänään 13.2. Kainuun Sanomilla. Käy katsastamassa Kainuun Sanomien näyttely Kainuun museolla. Vieraile lukijatapahtumissamme eri puolilla Kainuuta vuoden aikana. Nauti historian havinasta lehden välissä koko vuoden.

Tehdään tästä meidän kainuulaisten yhteinen juhla!

Kainuun Sanomat on omalla tavallaan maakunnan muisti.

Lehden tavoittavuus on kasvanut yli viisi prosenttia.

Jätä kommentti