REFRRER:path /

Yläkerta: Seuraa rahan liikettä

Raimo Viirret

Raimo Viirret

Euroopan liberaalien ja demokraattien allianssin (Alde) ja Suomen keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen kertoi maanantaina tutkintapyynnöstään poliisille. Hän pyytää poliisia tutkimaan, ovatko Sami Kilpeläinen, Piia Kattelus ja/tai Tuula Komsi syyllistyneet rikokseen esittäessään perusteensa Väyrysen erottamiselle Kansalaispuolueesta.

Väyrynen itse perusti kansalaispuolueen melkein päivälleen kaksi vuotta sitten ja oli sen ensimmäinen puheenjohtaja.

Kilpeläinen valittiin kansalaispuolueen puheenjohtajaksi heinäkuussa 2017. Kilpeläinen esittää Väyrysen erottamisen syinä ”puolueen vahingoittamisen, tilinkäyttöön liittyvät väärinkäytökset ja vaaliraharikkomukset”. Myös pyrkiminen kilpailevan puolueen eli keskustan puheenjohtajaksi on yksi erottamisen perusteista.

Väitteet ovat

Väyrysen mukaan valheellisia ja ovat omiaan aiheuttamaan hänelle ”vahinkoa, kärsimystä ja halveksuntaa”. Näin kolmikko on Väyrysen mukaan voinut syyllistyä kunnianloukkaukseen.

Väyrynen ja hänen tukijansa kansalaispuolueessa katsovat myös, että Väyrynen erotettiin laittomassa kokouksessa.

Väyrysläiset järjestivät oman puoluehallituksen kokouksen, jossa Kilpeläisen johtama ”kopla” syrjäytettiin ja tilalle valittiin uusi puoluehallitus, puheenjohtajana Seppo Hauta-Aho ja jäseninä Akseli Erkkilä ja Paavo Väyrynen.

Jupakka on siirtynyt molemmin puolin poliisitutkimukseen.

Tutkivan journalismin opinkappaleita aina Watergate-tapauksesta lähtien on ollut: Follow the money. Seuraa rahan liikettä.

Väyrynen tunnusti maanantaina, että hänen vaalikampanjansa laskuja maksettaessa toimittiin ”inspiroiden”. Käytännössä Väyrynen itse näyttää huolehtineen pitkälle rahoituksesta ja laskujen maksamisesta. Tavoitteena oli rahoittaa kampanjaa mukeja ja kirjoja myymällä, mutta tavoitteisiin ei päästy.

Väyrynen on blogissaan kertonut, että hän on omista rahoistaan lainannut ainakin 84 800 euroa kampanjan rahoitukseen. Hän käytti välikätenä omaa eurovaalikampanjansa tukiyhdistystä Suomen linjaa, jonka kautta hän lainasi 42 000 euroa omalle valitsijayhdistykselleen. Sitten hän lainasi Suomen linjan kautta vielä 38 000 euroa kansalaispuolueelle, jolta hän itse siirsi saman summan valitsijayhdistykselleen. Myöhemmin hän lainasi vielä 4 800 euroa jo perintään menneiden laskujen maksamiseen.

Tunnetusti varakas mutta pihi Väyrynen on näin siirtänyt ainakin 38 000 euroa vaalirahoituksesta kansalaispuolueen eli käytännössä varattoman puolueen velaksi itselleen. Viime kädessä laskuista ovat vastuussa puoluehallituksen henkilöjäsenet, jollei puolue onnistu keräämään rahoitusta.

Luulen, että Kilpeläisen ja Väyrysen lopullisen, mutta pinnan alla jo pidempään kyteneen, välirikon syynä onkin tämä. Kilpeläinen hoksasi joutuvansa pahimmassa tapauksessa maksamaan Väyryselle itselleen vaalikampanjan kuluista ”viisinumeroisen summan”. Väyrynen perii samalla puolueelta myös muki- ja kirjatuloja.

42 000 euroa on Väyryselle velkaa hänen valitijayhdistyksensä, Valitsijayhdistys A. Myös sen vaaliasiamiehillä saattaa olla nyt huolia Väyrysen itselleen merkitsemistä saamisista. Vaaliasiamies on Pekka Varis ja hänen varamiehensä Vilho Harle. Heiltä odotetaan vaalirahailmoitusta pääsiäisen jälkeen.

Väyrynen tunnusti, että vaalikampanjan laskuja maksettiin "inspiroiden".

Jätä kommentti