REFRRER:path /

Eutanasia-aloitteen käsittely alkoi

Eduskunnassa kuultujen asiantuntijoiden mukaan parantumattomasti sairaiden hoitoa pitää ensin parantaa.

1990-luvun alkuvuosien valtiovarainministeri Iiro Viinanen ja psykiatri Ilkka Taipale ovat eutanasia-kansalaisaloitteen tekijöitä.

Hannamari Ahonen

Helsinki

Eutanasia-kansalaisaloitetta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa esitellyt Henrik Lax tiivisti miksi armokuoleman laillistaminen olisi tärkeää.

– On tilanteita, joissa parhaimmallakaan lääketieteellisellä osaamisella ei pystytä riittävällä tavalla lieventämään kipuja.

Lax korosti, että aloitteessa on tarkat kriteerit milloin eutanasia voi tulla kyseeseen. Ihmisen pitää sairastaa parantumatonta sairautta, joka on pian johtamassa kuolemaan. Aloitteessa myös korostetaan, että eutanasia on aina potilaan oma tahto. Dementiasairaat suljettaisiin ulkopuolelle.

– Jos jostakin tuntuu pahalta, niin eläköön hän omien arvojensa mukaan ja antakoon muiden elää omien arvojensa mukaan, aloitteen tekijöihin kuuluva Osmo Soininvaara vetosi.


Valiokunnassa asiantuntijoina kuullut sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa

ja palliatiivisen hoidon professori Tiina Saarto

huomauttivat, että potilas itse ei päätä. Aloitteen mukaan lääkäri arvioi, että kriteerit täyttyvät.

– Vasta kun palliatiivisen hoidon puutteet on korjattu, voidaan arvioida, miten paljon tarvetta eutanasialle on, Hallamaa sanoi.

Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaan kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun parantavaa hoitoa ei enää ole.

Saarron mukaan palliatiivinen hoito on kehittynyt, mutta ei riittävästi.

– Lääketieteellisistä tiedekunnissa se on kuulunut koulutukseen Tampereella 20 vuotta ja Helsingissä vuoden, muualla ei. Terveydenhuollon perusopetukseen se ei kuulu pakollisena.

Soininvaara pelkäsi, että kärsivien kannalta kestää liian kauan, että koulutusta kehitetään.

– Meillä on 150 palliatiiviseen lääketieteeseen erikoistunutta lääkäriä. Pienelle paikkakunnalle saadaan nopeasti konsultointia, Saarto sanoi.

Hän muistutti, että kaksi kolmasosaa maailman väestöstä kuolee parantumattomaan sairauteen.

– Miten me rajaamme jäljellä olevan elinajan?

Joissain Yhdysvaltojen osavaltioissa avustettu itsemurha on sallittu, ja syitä on listattu. Pelot ovat olleet suurin syy.

– Hollannissa eutanasiat ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Alussa Belgiassa ja Hollannissa puolet pyynnöistä hylättiin, nykyisin kolmasosa, koska kriteerejä on väljennetty. Nyt lähes 5 prosenttia kuolemista on eutanasiakuolemia, Saarto sanoi.

Maissa on keskusteltu pitäisikö eutanasiaa laajentaa ryhmiin, jotka eivät osaa kertoa tahtoaan eli muistisairaisiin, vastasyntyneisiin ja kehitysvammaisiin.

Rikosoikeuden professori Raimo Lahti huomautti, että lain mukaan ei ole rangaistavaa, jos avustaa toista itsemurhassa.

– Saksalaisessa keskustelussa on puhuttu, että eivätkö terveydenhuollon ammattilaiset voisi tehdä avustettua itsemurhaa, kun kerran keskimääräinen kansalainen saa auttaa ketä tahansa.

Aloitteessa esitetään, että lääkärillä olisi myös oikeus kieltäytyä. Lahden mukaan se on epäjohdonmukaista, koska 2015 eduskunta päätti, että lääkäri ei voi kieltäytyä vakaumukseen perustuen tekemästä aborttia.

Eutanasia

Kansalaisaloite

Vireille panijat ex-europarlamentaarikko (meppi) Esko Seppänen (vas.) ja ex-valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) Muut vastuuhenkilöt ex-kansanedustaja ja meppi Henrik Lax (r.), ex-peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.) ja psykiatri Ilkka Taipale.

Yli 63 000 allekirjoittajaa:

"Eutanasialaki tarvitaan lisäämään loppuajan vaihtoehtoja ihmisille, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä palliatiivisesta hoidosta." On huolehdittava, että kunnat ja sairaanhoitopiirit järjestävät korkeatasoista palliatiivista ja saattohoitoa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan julkinen kuuleminen oli torstaina. Asiantuntijoina sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, rikosoikeuden professori Raimo Lahti ja palliatiivisen hoidon professori Tiina Saarto. Valiokunta jatkaa asiantuntijoiden kuulemisia. Esitys voi mennä keväälle.

Jätä kommentti