REFRRER:path /

Presidentinvaalit 2018

Presidentti valitaan suoralla, tarvittaessa kaksivaiheisella vaalilla. Mikäli joku ehdokkaista saa jo tässä (ensimmäisessä) vaalissa yli puolet annetuista äänistä, tulee hän valituksi presidentiksi. Jos näin ei käy, toimitetaan kahden viikon kuluttua sunnuntaina toinen vaali kahden ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Toisessa vaalissa enemmän ääniä saanut ehdokas valitaan presidentiksi.

« »

Haavisto edustaa Kallion ideologiaa

Helsingin Kalliossa ja Sörnäisissä vihreiden Pekka Haavisto voitti Sauli Niinistön. Kalliolaiset kertoivat äänestäneensä Haavistoa, koska heille vähemmistöjen ja heikommassa asemassa olevien puolustaminen ja ekologisuus ovat tärkeitä.

Eiran aikuislukiossa opiskeleva Vilja Sala kertoo olevansa seksuaalivähemmistön edustaja ja hänellä on tunne, että Haavisto ajaa hänenkin asiaansa.

Hannamari Ahonen

Tummahiuksinen nuori nainen siemailee kahvia pienessä Cafelito-kahvilassa Helsingin Harjutorilla. Lounas on syöty ja Eiran aikuislukiossa opiskeleva Vilja Sala on jäänyt vielä kahvilaan lukemaan Siri Kolun kirjaa Metsän pimeä. Olemme parin sadan metrin päässä Sörnäisten metroasemalta aivan Helsinginkadun eli Hesarin kupeessa.

Näillä kulmilla vihreiden Pekka Haavisto päihitti Sauli Niinistön. Kallion neljällä äänestysalueella ja Sörnäisissä Haaviston ääniosuus oli pienimmilläänkin 44,1 prosenttia. Kallio D -äänestysalueella Haavisto olisi valittu presidentiksi ensimmäisellä kierroksella 52,5 prosentin ääniosuudella.

Kaksi vuotta sitten Mäntsälästä Kallioon muuttanut Vilja Sala äänesti myös Haavistoa.

– Kallio on hyvin liberaalia seutua ja täällä asuu ihmisiä, jotka jakavat Haaviston arvoja.


Salalle on tärkeää, että Haavisto puhuu ihmisoikeuksien ja ympäristön puolesta.

– Olen itse seksuaalivähemmistön edustaja ja minulle on tärkeää myös se, että Haavisto on homo. Ainakin tulee tunne, toive siitä, että hän ajaa meidän asioita.

Sala sanoo, että ei hänen maailmansa kaadu, vaikka Sauli Niinistö jatkaa. Hän toivoo, että toisella kaudella Niinistö ottaisi enemmän kantaa ihmisoikeuksien kuten turvapaikanhakijoiden oikeuksien ja translain vahvistamisen puolesta.

Kahvilan edustalla Miia Malmivaara työntää lastenvaunuja, vaunuissa nukkuu Isla-tytär. Äitiyslomalla oleva syyttäjä on paljasjalkainen helsinkiläinen. Haavistossa häntä miellyttävät ihmisläheiset arvot eli vähemmistöjen ja eri taloudellisissa asemassa olevien ihmisten puolustaminen sekä ympäristöasioiden esillä pitäminen.

– Ei minulla Niinistöstäkään ole pahaa sanottavaa, mutta hänen taustapuolueensa kokoomus ei vastaa omia arvojani.

Malmivaaralle vihreät tuntuu omalta, toisin kuin vaikka vasemmistoliitto.

– Vasemmistoliitto on minulle liian hurjaa poliittisessa kentässä.

Helsinginkadulla Vaasanaukion eli kansankielellä Piritorin lähellä Juho Peltonen on tulossa parturista ja matkalla pankkiautomaatille. Sosiologian opiskelija ei paljasta ketä äänesti, mutta sanoo olevansa punavihreä eli vaihtoehdoiksi jäävät Haavisto ja Merja Kyllönen.

– Haaviston kova kannatus täällä ei yllätä. Se yllätti snadisti, että Kyllönen ei saanut paljon ääniä. Minä tykkään Kyllösestä, mutta voi olla, että monelle hän on liian maakunnan ehdokas verrattuna vaikka helsinkiläiseen Paavo Arhinmäkeen, joka oli viimeksi vasemmistoliiton presidenttiehdokkaana.

Peltonen on kotoisin Järvenpäästä ja hän muutti Sörnäisiin kolme vuotta sitten.

– Minulle on tärkeää heikommassa asemassa olevien auttaminen ja toisaalta aluepoliittiset kysymykset.

Mitä Peltonen tarkoittaa aluepoliittisilla kysymyksillä?

– Minusta koko Suomea ei ole järkevää pitää asuttuna. Sosiaali- ja terveyskustannukset tulevat harvaan asutuilla alueilla kalliiksi. On realiteetti, että Suomi kaupungistuu. Tästä Merja Kyllönen oli vaalikoneessa kanssani eri mieltä.

Selviää, että varttia aikaisemmin olemme tavanneet lähes samassa paikassa Peltosen avovaimon Reetta Hotin.

– Olen 26 vuotta ja minun ikäiset ihmiset täällä Kalliossa ja Sörnäisissä elävät hyvässä mielessä punavihreässä kuplassa, itsekin kuulun siihen.

Hotille Haaviston suosio ei ole yhtään yllätys.

– Täällä pidetään tärkeänä vähemmistöjen ja heikompiosaisten puolustamista, myös ympäristöasiat ovat tärkeitä. Vihreät ovat puolustaneet samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeutta.

Hotti kertoo, että naapurustossa asuu paljon kulttuurialan ihmisiä. Hän on valmistunut juuri musiikkikasvattajaksi Sibelius-Akatemiasta.

– Soitan pianoa ja kitaraa. Meillä on jo valmiina bändi, jossa minä laulan ja kirjoitan laulut. Musiikkimme on sellaista folkindietä.

Seuraavaksi pysäytämme Irini Kalaja -nimisen nuoren naisen. Hän selittää erikoisen etunimensä olevan kreikkalaista alkuperää.

– Suomalainen äitini ihastui nimeen. Isäni on Saudi-Arabiasta, mutta itse olen syntynyt Helsingin Punavuoressa. Ehkä sen verran isäni tausta vaikuttaa, että välttelen rasistisia aatteita ja olen maahanmuuttajien kannalla.

Kalliossa Kalaja on asunut kahdeksan vuotta. Hän opettaa nuorille videokuvausta toimintakeskus Hapessa Sörnäisissä.

– Äänestin Haavistoa, hän edustaa Kallion ideologiaa eli vihreyttä, sateenkaarioikeuksia ja avoimuutta. Ekologisuus on myös tärkeää.

Kalajan ystäväpiirissä kannatetaan vihreiden lisäksi vasemmistoliittoa. Kyllösen ääniosuus Kalliossa jäi vaatimattomaksi, koska Kalaja muun maussa ajatteli, että Haavistolla on paremmat mahdollisuudet saada ääniä kuin Kyllösellä.

Olisiko toisen vasemmistopuolueen sdp:n äänestäminen ollut ajateltavissa?

– Mun piirissä sdp ei ole suosittu.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »