REFRRER:path /

Harhainen veitsimies partioi Tesoman yössä

Tesoman surmaaja kertoi sairastavansa skitsofreniaa ja kärsineensä harhoista. Hän pyysi oikeudessa anteeksi uhrin omaisilta.

Tesoman surman oikeuskäsittely alkoi Pirkanmaan käräjäoikeudessa torstaiaamuna. Vastaaja istui hiljaa paikoillaan oikeudessa eikä peitellyt kasvojaan.

Jenna Keto-Tokoi, Tuomas Rimpiläinen

Tampere

29. maaliskuuta hieman ennen viittä aamulla poliisiauton radiosta kuului hätäkeskuksen välittämä tehtävä Tampereella: joku oli soittanut hätänumeroon ja kertonut, että haluaa tunnustaa henkirikoksen.

Stockmannin edessä autossaan istunut poliisipartio kuuli tehtävän, mutta ei liikkunut. Jonkin ajan kuluttua he näkivät kaksi lähestyvää miestä.

Toinen miehistä koputti ikkunaan ja kertoi, että hän haluaa tunnustaa henkirikoksen. Hän pyysi asianajajaa ja päästä puhumaan komisario Kinnuselle.

Poliisi ei uskonut häntä vaan vaati ”lihaa luiden päälle”. Mies alkoi tuskastua.

Lopulta hän käveli pois mukana olleen veljensä kanssa. Miehet jäivät seisoskelemaan vähän matkan päähän.

Konstaapeleille tuli olo, että miestä olisi syytä jututtaa lisää, joten he menivät kaksikon luo. Viimein partio suostui viemään miehen poliisilaitokselle.

Kun poliisi kysyi suoraan, onko kyse Tesoman henkirikoksesta, mies vastasi myöntävästi.

Ensimmäinen virallinen kuulustelu aloitettiin kello 12.11. Mies meni heti asiaan:

”Mä epäilen sitä, että mä oon surmannu Petri Salosen.”

Mies kertoi olleensa Tesomalla yöllä 29. joulukuuta 2014, kun hän kohtasi Salosen kevyen liikenteen väylällä. Salonen oli kävelemässä kotiin baarista vaaleanpunaisissa Sauli-tossuissaan.

Mies pyysi Saloselta tupakanjämiä. Salonen antoi. Mies veteli henkosia ja käveli Salosen rinnalla.

Hän heitti natsan pois, jättäytyi askeleen taakse ja otti vyöstään suuren taistelupuukon. Toisella kädellään hän tarttui Salosen olkaan. Sitten hän alkoi puukottaa.

Miehen mukaan Salonen ehti ihmetellä hänen tekoaan. Osa iskuista osui Salosen sydämeen, mutta hän ehti kävellä vähän matkaa ennen kuin alkoi liukastella ja kaatui maahan.

Puukottaja juoksi Tesoman valtatien yli metsään. Hän pyyhki veitsestä sormenjäljet ja työnsi sen lumen läpi turpeeseen. Tupen hän heitti kuusen alle.

Lehdenjakaja löysi Salosen ruumiin seuraavana aamuna kello 5.55.

Harhainen surmaaja

Tapahtuma-aikaan 19-vuotias mies asui äitinsä luona Kohmankaaressa Tesomalla. Hän kärsi vakavista mielenterveysongelmista.

Hän kertoi esitutkinnassa, että hän oli tekopäivänä kokenut näkö-, kuulo- ja tuntoharhoja. Hänellä oli ollut harhoja aikaisemminkin, mikä oli saanut hänen elämänsä sekaisin. Hän oli myös vieraantunut kavereistaan, koska hänen käytöksensä oli ollut niin omituista.

”Oli vähän semmonen hukassa oleva olo, että muutenkin tuli käytettyä erilaisia huumausaineita”, mies kertoi esitutkinnassa.

Kesällä 2014 hän oli nähnyt Tampereella näyteikkunassa ison puukon. Hän osti sen. Myöhemmin mies kuljeksi Tesoman yössä veitsi mukanaan jalan ja mopolla. Hän uskoi voivansa auttaa, jos näkisi väkivaltarikoksen.

”Mutta sitten siinähän kävi niin, että mä olin se, joka teki sitten ton tilanteen”, hän kertoi esitutkinnassa.

Mies kertoi, että uhriksi olisi voinut valikoitua ”periaatteessa kuka vain”.

Mies kertoi, että hän ei käytä paljon alkoholia, mutta joskus sitä kuluu kerralla paljon. Enemmän hän piti kannabiksesta.

Tekohetken hän muisti kuulusteluissa hyvin, mutta tapahtumat sitä ennen ja sen jälkeen ovat sumuisia.

Mies oli tekohetkellä mitä ilmeisimmin psykoosissa, sillä hänet todettiin syyntakeettomaksi. Miehen avustaja, asianajaja Arno Miettinen viittasi lyhyesti loppulausunnossaan mielentilatutkimukseen.

Miettisen mukaan vastaajalla ei omasta mielestään ollut mahdollisuutta toimia tilanteessa toisin.

Raskas oikeudenkäynti

Sekä tutkinta että oikeudenkäynti olivat erittäin raskaita Petri Salosen perheenjäsenille ja läheisille, mutta he olivat paikalla istunnossa.

Tilanne oli vaikea myös vastaajalle. Hän kertoi jo esitutkinnassa, että katuu tekoaan. Oikeudessa hän pyysi anteeksi Salosen omaisilta.

Istunnon lopussa oikeuden puheenjohtaja, käräjätuomari Juhani Paiho kysyi vastaajalta, haluaako tämä vielä sanoa jotakin.

– En oikein tiedä mitä sanoa. Kiitos kun sain puhua ja kuuntelitte, vastaaja sanoi hiljaisella äänellä.

– Olkaa hyvä, Paiho vastasi.

Oikeudenkäynnissä vastaaja tunnusti tapon. Mielentilatutkimuksen mukaan hän oli kuitenkin teon tehdessään syyntakeeton. Asiasta päättää Pirkanmaan käräjäoikeus.

Se antaa tuomionsa 21. marraskuuta.

Jätä kommentti