REFRRER:path /

Henkilötietoja kannattaa pantata netissä – identiteettivarkaudet ovat nykyajan vitsaus

Poliisi rekisteröi viime vuonna yli 3 000 rikosilmoitusta identiteettivarkauksista..Kuluttajan vastuu korostuu varkauksien torjunnassa.

Mauri Ratilainen
Tietoturva-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen toivoisi, että yritykset panostaisivat tietoturvaan entistä enemmän.

Maija Salmi

Poliisille tehtiin viime vuonna noin 3 000 rikosilmoitusta identiteettivarkauksiin liittyen. Todellisuudessa määrä lienee moninkertainen.

– Meidän rekisterissämme näkyvät ainoastaan ne identiteettivarkaudet, joista on tehty rikosilmoitus, kertoo KRP:n verkkorikostorjunnan päällikkö, rikosylikomisario Tero Muurman.

Identiteettivarkaudella tarkoitetaan toisen henkilötietojen käyttöä ilman lupaa.

Se tuli rangaistavaksi kolme vuotta sitten, ja siitä voidaan määrätä rangaistukseksi sakkoja.

Muurmanin mukaan identiteettivarkauksiin liittyy usein myös toinen rikos. Tällöin voi olla esimerkiksi kyse petoksesta tai väärennöksestä.

– On yleistä, että varastetulla identiteetillä ja luottokortilla on otettu esimerkiksi lainoja tai tilattu tavaraa, Muurman sanoo.

Vaikka identiteettivarkauksista puhutaan usein digiajan vitsauksina, niitä on ollut aina. Identiteetin voi varastaa perinteisillä menetelmillä, kuten löytämällä tai varastamalla lompakon.

– Jos sieltä löytyy ajokortti ja vaikkapa sairausvakuutuskortti, voi niiden tiedoilla tehdä jo paljon hallaa, muistuttaa tietokirjailija ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen.

Järvisen mukaan paperinkeräykseen ei pitäisi heittää henkilötietoja sisältäviä papereita. Aina kyse ei ole kuitenkaan huolimattomuudesta.

– On raportoitu postivarkauksia eli varastettu toisen ihmisen henkilökohtaista postia ja käytetty tällä tapaa saatuja henkilötietoja kuten henkilötunnusta väärin, rikosylikomisario Muurman sanoo.

Digiaikana on yleistä, että identiteettivaras esiintyy sosiaalisessa mediassa toisen ihmisen nimellä.

Myös Järvisen nimellä perustettiin varjoprofiili pikaviestipalvelu Twitteriin.

– Varjoprofiilissani levitettiin höpöhöpötietoa, mutta ei sen vakavampaa.

Tällä hetkellä Järvinen lisää kaikkiin internetiin lataamiinsa kuviin nimensä. Näin hänen kuvallaan ei voi esiintyä toinen henkilö ainakaan niin helposti.

Järvinen peräänkuuluttaa myös yritysten vastuuta.

– Monessa verkkokaupassa voi tehdä ostoksia helposti väärällä nimellä. Usein ei tarvita kuin osoite ja puhelinnumero.

Järvisen mukaan nettiostosten tekemisen helppous suorastaan houkuttelee tilaamaan tavaraa toisen nimissä.

– Yritysten pitäisi panostaa asiakkaiden tietoturvaan ja varmistaa, että kuluttaja on todella se, joka sanoo olevansa.

Usein henkilöllisyys varmistetaan kysymällä kotiosoitetta ja henkilötunnusta.

Muurmanin mukaan näin ei pitäisi ole.

– Tunnistautumisen pitäisi perustua menetelmiin, joilla pystytään oikeasti varmistamaan osapuolen olevan se, joka hän kertoo olevansa. Henkilötunnuksen tai osoitetietojen kysyminen ei tähän riitä.

Lopulta vastuu on kuitenkin kuluttajilla.

– On hyvä pysähtyä miettimään, tarvitseeko palvelu oikeasti henkilötunnusta tai osoite- ja luottokorttitietojasi, Muurman sanoo.

Muurmanin mukaan internetissä toimivat palvelut voivat sijaita maissa, joiden henkilötietoja koskeva lainsäädäntö voi poiketa merkittävästi Suomen lainsäädännöstä tai tällaista sääntelyä ei ole sijaintimaassa lainkaan.

KAINALO:

Uusi laki voi hillitä varkauksia

Toukokuussa voimaan astui EU:n uusi tietosuoja-asetus GDPR.

Lain tarkoituksena on antaa entistä parempi suoja henkilötiedoille ja enemmän keinoja hallita tietojen käsittelyä.

– Muutaman kuukauden perusteella ei vielä voi tehdä suuria päätelmiä, mutta olettaisin, että uusi laki tulee näkymään rikostilastoissa, sanoo KRP:n verkkorikostorjunnan päällikkö, rikosylikomisario Tero Muurman.

Lain nojalla voi pyytää henkilötietojen poistamista organisaatiolta esimerkiksi silloin, kun tietoja ei enää tarvita tai niitä on käytetty laittomasti.

Uuden lain jälkeen lukuisille sivustoille ilmestyi tietosuojalaista kertovia ilmoituksia. Jos käyttäjä haluaa päästä sivustolle, häntä pyydetään hyväksymään sivuston selaamisen ehdot.

Tietotekniikka-asiantuntija, tietokirjailija Petteri Järvinen suhtautuu lain vaikutuksiin varauksella.

– Uusi lainsäädäntö on positiivinen asia, mutta sen varaan on turha laskea. Ihmiset eivät jaksa lukea pientä sopimustekstiä, vaan klikkaavat tietämättä, mihin oikeastaan antavat suostumuksensa.

Jätä kommentti