REFRRER:path /

Liikenne

Liikenne -aiheessa kerromme monipuolisesti liikenteestä, liikennevälineistä  ja liikenteeseen liittyvistä käytännön asioista.

« »

Hidastetun henkilöauton rattiin jo 15-vuotiaana? Kevytautojen salliminen sai hyvää palautetta lausunnonantajilta

Kevytautoille nähtiin tarvetta varsinkin syrjäisemmillä seuduilla

STT, TAPIO PELLINEN

Helsinki

Reilu puolet lausunnonantajista kannatti kevytautot sallivaa lakiluonnosta, liikenne- ja viestintäministeriö kertoo. 49:stä lausunnonantajasta lakiluonnosta kannatti 26 ja vastusti 13, loput eivät ottaneet kokonaisuuteen selvästi kantaa suuntaan tai toiseen.

Ajoneuvolain ja ajokorttilain muuttamiseen tähtäävä lakiluonnos sallisi ajamisen henkilöautoista muunnetuilla kevytautoilla, joiden suurin sallittu nopeus olisi 45 kilometriä tunnissa. Kevytauton rattiin pääsisivät jo 15-vuotiaat AM-kortilla, jollaisella saa nyt ajaa mopoautoa.

Lakihankkeen tarkoitus on mahdollistaa nuorille uusi liikkumisen muoto, joka olisi kevytrakenteisia mopoautoja turvallisempi Suomen oloissa. Monissa lausunnoissa kevytautoille nähtiin tarvetta varsinkin maaseudulla ja kaupunkien reuna-alueilla, joissa nuorten liikkumista vaikeuttaa julkisen liikenteen vähäisyys.

Lausuntoja antoivat useat liikenteen kanssa työskentelevät tahot, kuten Autoalan keskusliitto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Poliisihallitus, Helsingin seudun liikennekuntayhtymä ja Onnettomuustietoinstituutti. 18 lausunnonantajista oli yksityishenkilöitä.

Paranisiko turvallisuus oikeasti?

Vastustusta lakiluonnos sai mopo- ja moottoripyöräkauppiailta, joukkoliikenteen edustajilta ja ympäristöministeriöltä.

Niiden mukaan ehdotus muun muassa heikentäisi liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta, totuttaisi nuoria yksityisautoiluun ja vaikeuttaisi Suomen ympäristötavoitteiden saavuttamista.

Kauppiaiden edustajat mainitsivat, että esitys heikentäisi mopojen ja mopoautojen parissa toimivia yrityksiä.

Niin kannattavissa kuin vastustavissa lausunnoissa tuotiin esille se, että jos kevytauton nopeudenrajoitusta kierretään, sillä pääsee huomattavasti kovempaa kuin viritetylläkään mopoautolla. Poliisihallitus totesi lausunnossaan, että laittomia nopeusvirityksiä tehdään aina vain kehittyneemmillä tekniikoilla, mikä vaikeuttaa valvontaa.

Joissakin lausunnoissa mainittiin, että hidastetunkin henkilöauton ajaminen on vaikeampaa kuin mopoautolla pärryttely, mikä pitäisi ottaa huomioon ajokorttivaatimuksissa. AM-kortin saaminen ei tällä hetkellä vaadi lainkaan pakollista ajo-opetusta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »