REFRRER:path /

Huhtasaari: Esiselvityspyyntö gradustani tehty poliittisin perustein

Jyväskylän yliopisto aloittaa uuden esiselvityksen Huhtasaaren gradusta.

JUHA NEUVONEN
Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) ihmettelee, että on joutunut tällaiseen pyöritykseen 16 vuotta vanhan gradunsa takia.

STT, Sanna Nikula, Tuomas Savonen

Helsinki

Kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) mukaan hänen pro gradu -työstään Jyväskylän yliopistolle tehty esiselvityspyyntö on tehty poliittisin, ei tutkimuseettisin perustein.

– Tämä on täysin läpinäkyvää, tässä on kyseessä poliittinen motiivi, Huhtasaari sanoi STT:lle eduskunnassa tiistaina.

Huhtasaari ihmettelee, että on joutunut tällaiseen pyöritykseen 16 vuotta vanhan gradunsa takia.

– Jyväskylän yliopisto on tämän saman asian jo kertaalleen tutkinut ja ratkaissut. Kuinka monta esiselvityspyyntöä voidaan samasta asiasta tehdä, Huhtasaari kysyy.


– Nyt sama rumba jatkuu kuin edellisellä kerralla. Politiikka on kova laji.

Jyväskylän yliopisto kertoi tiistaina, että se aloittaa uuden esiselvityksen Huhtasaaren gradutyöstä. Huhtasaaren on epäilty kopioineen suuria määriä tekstiä gradutyöhönsä toisen henkilön aiemmin tekemästä gradusta.

Yliopiston viestintäpäällikkö Taina Erkkilän mukaan esiselvityksen tekeminen kestää enintään kolme kuukautta. Myös Huhtasaarta itseään kuullaan.

– Yhteiskunnan, tiedeyhteisön ja tutkijoiden edun mukaista on, että kaikki tutkimuksen asianmukaisuutta koskevat epäilyt selvitetään, Erkkilä sanoo.

Tutkintoa ei voi enää perua

Yliopisto sai viime viikolla yksityishenkilöltä esiselvityspyynnön hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta.

Yliopisto ei voi Huhtasaaren tutkintoa enää perua, koska asia on vanhentunut.

Jyväskylän yliopisto teetti plagiointiepäilystä esiselvityksen jo aiemmin ulkopuolisella asiantuntijalla. Tuon selvityksen mukaan kopioidun tekstin määrä oli kymmenen prosenttia gradun kirjallisuusosiosta. Yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ei pitänyt rikettä erityisen vakavana, vaikka totesikin Huhtasaaren rikkoneen hyvää tieteellistä käytäntöä.

Svenska Yle kertoi kuitenkin oman selvityksensä perusteella viime viikolla, että noin 30 prosenttia Huhtasaaren gradusta on kirjoitusvirheitä myöten kopioitu yhdestä lähteestä, joka on toisen henkilön vuonna 2001 kirjoittama gradu. Tätä gradua ei ole merkitty Huhtasaaren työn lähdeluetteloon.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti