REFRRER:path /

Hyvä puhuja on hyvä ihminen, joka ei loukkaa eikä väheksy ketään

Presidenttiehdokkaan puhe- ja esiintymistaidoilta odotetaan paljon.

STT, Mimma Lehtovaara

Helsinki

Presidentiksi pyrkii joukko kokeneita politiikan kehäkettuja, jotka ovat marinoituneet väittelyssä ja toritapahtumassa jos toisessakin. Vain perussuomalaisten Laura Huhtasaari on poliitikkona tuore, sillä hän on vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja.

Presidenttiehdokkailta odotetaan esiintymisessään ja viestinnässään vankkaa taidokkuutta. Viestinnän lehtori Tarja Valkonen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että ehdokkaan pitää osata puhua niin, että kellä tahansa kuulijalla on mahdollisuus samaistua puhujaan.

– Kyky luoda uskottava vaikutelma on monen tekijän varassa. Asiasisällön hallinta on merkittävää. Pitää olla perehtynyt, osata asiat, ymmärtää ja tietää mistä puhuu, Valkonen listaa.

Hän puhuu uskottavuusvaikutelmasta ja vakuuttavuudesta.


– Pitää puhua totta ja pystyä todistamaan väitteensä, osata perustella. Tähän liittyy, että ei väitä varmaksi sitä, minkä ei tiedä olevan varmaa.

Hyvän presidenttiehdokkaan tulee myös antaa vaikutelma vilpittömyydestä ja hyväntahtoisuudesta, huomauttaa Valkonen.

– Hyvä puhuja on myös hyvä ihminen, eli hän ei loukkaa, ei halvenna eikä väheksy ketään.

Valkonen sanoo, että kyse on viestintäsivistyksestä, joka tarkoittaa eettistä vastuullisuutta siitä, mitä puhuu ja miten puhuu.

– Äänestäjillä on lupa odottaa, että presidentti on moraalisesti korkealla tasolla.

Kaiken tämän lisäksi Valkonen muistuttaa ilmaisutavasta. Sen pitää olla dynaaminen, erottuva, vaihteleva ja ymmärrettävä, jotta ihmiset kiinnostuvat. Lisäksi hyvällä esiintyjällä on tilannetajua.

– Pitäisi tuntea yleisönsä ja pystyä kohdentamaan sanomansa juuri sille.

Jätä kommentti