REFRRER:path /

Isot sairaalainvestoinnit pysyvät poikkeusluvan takana – määräaikainen laki saa jatkoa

Laki ei ole kuitenkaan estänyt sairaalainvestointeja, sillä poikkeuslupia on myönnetty yli miljardin euron edestä. Yksi niistä on Kainuun uusi keskussairaala.

Daniel Wallenius

Kesällä 2016 voimaan tulleen määräaikaisen kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveysalan investointeja ja yksityistämissopimuksia rajoittavan lain voimassaoloa aiotaan jatkaa.

Lain voimassaolon jatko tuli ajankohtaiseksi sote-uudistuksen viivästymisen myötä. Nykyinen laki on voimassa vuoden 2019 loppuun saakka.

– Ainakin lain voimassaoloaikaa pitää jatkaa. Samalla tarkastellaan, tarvitaanko lakiin sisällöllisiä muutoksia, sanoo hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lakimuutosta valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä sekä valtiovarainministeriössä ja esityksen yksityiskohdat tarkentuvat syksyn aikana.


Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Minna-Marja Jokinen

sanoo, että lain valmistelu on vielä hyvin alkutekijöissään.

Laki rajoittaa kuntien ja kuntayhtymien oikeutta sote-palveluiden ulkoistuksiin ja kuntien sote-kiinteistöjen vuokraamiseen yksityisille toimijoille.

Lisäksi se kieltää kuntia tai kuntayhtymiä tekemästä yli viiden miljoonan euron rakennusinvestointeja ilman sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää poikkeuslupaa.

Laki ei ole kuitenkaan estänyt sairaalainvestointeja, sillä poikkeuslupia on myönnetty yli miljardin euron edestä.

Yksityisten sote-palvelujen tuottajien järjestön Hyvinvointialan liiton elinkeinoasioiden johtava asiantuntija Aino Närkki sanoo, että suurien, julkisten sairaalainvestointien rajoittaminen voi olla kokonaisuuden kannalta järkevää.

Hän suhtautuu kuitenkin kriittisesti poikkeuslain jatkamiseen ja mahdolliseen tiukentamiseen.

– Kun sote-uudistuksen myötä ollaan kuitenkin siirtymässä valinnanvapauteen, eikö juuri silloin pitäisi kokeilla erilaisia toimintamalleja eikä rajoittaa kuntien oikeutta järjestää palvelut haluamallaan tavalla, hän sanoo.

Närkki ihmettelee myös halua rajoittaa kuntien sote-kiinteistöjen myymistä ja vuokraamista yksityisille alan toimijoille.

– Olisi tärkeämpää saada kaikki kiinteistöt käyttöön. Jos ne ovat yksityisomistuksessa, ei veronmaksajilla ole taloudellista riskiä, hän sanoo.

Jätä kommentti