REFRRER:path /

Jussi Niinistö suitsisi upseerien Nato-puheita

Antti Nikkanen
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps) uskoo everstiluutnantti Torsti Sirénin saaneen luvan Nato-kannanotoleen ylemmältä taholta.

STT, RAISA KIVILAHTI-LEPPÄNEN

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) laittaisi rajat sille, millä tavoin upseerit saavat osallistua turvallisuuspoliittiseen keskusteluun.

Niinistön kuppi meni nurin, kun Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja, everstiluutnantti Torsti Sirén STT:n haastattelussa arvioi, että Suomi saa uskottavan sotilaallisen pidäkkeen Venäjää vastaan vain Naton kautta.

– Suomalaiseen käytäntöön ei kuulu, että virassa olevat upseerit antavat ohjeita siitä, miten turvallisuuspoliittisia ratkaisuja tehdään, Niinistö sanoi STT:lle. Hänen mielestään sotilaat voivat antaa lausuntoja asiantuntijoina, mutta selviä poliittisia kannanottoja pitäisi välttää.

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mielestä Sirén ei ylittänyt sallittuja rajoja. Maanpuolustuskorkeakoulu on yliopistotasoinen instituutio, ja Sirén johtaa tutkijana yhtä sen laitoksista, hän huomautti.

– Emme voi kuvitella, että sellaisissa tehtävissä ei voisi lausua arvioita ja mielipiteitä, Haglund sanoi.

Ministerin mielestä myös muilla upseereilla pitää olla sananvapaus ja oikeus mielipiteisiin. Varsinkin johtavissa tehtävissä olevien kannattaa silti muistaa, että oma lausunto voidaan helposti tulkita koko organisaation näkemykseksi, hän huomautti.

– Puolustusvoimien virallisen kannan kertoo puolustusvoimien johto.

Omaa ajattelua

Niinistö epäili myös Sirénin puhuneen ”suulla suuremmalla” eli saaneen luvan lausuntoonsa joltain ylemmältä taholta.

– Joku ylempänä oleva upseeri, muuta en kommentoi, Niinistö sanoi. Hän huomautti, että Nato-jäsenyydellä on Upseeriliiton tuoreen tutkimuksen mukaan laaja kannatus upseeriston keskuudessa.

Sirén kiisti epäilyn, samoin puolustusvoimien viestintäpäällikkö, eversti Mika Kalliomaa.

– Kyllä tuon tyyppinen ajattelu on Sirénin omaa pohdintaa, joka varmaankin perustuu hänen näkemykseensä tutkijana, Kalliomaa sanoi.

– Puolustusvoimain linja on täysin selkeä: Nato-liittoutuminen on täysin poliittinen kysymys. Siinä on totta kai sotilaallinen ulottuvuus, mutta myös ulko-, turvallisuus- ja kauppapolitiikkaa.

– Lähdemme siitä, että nykyaikainen puolustus sinänsä riittää ehkäisemään uhkia.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti