REFRRER:path /

Katso video: Ruka lahjoitti lunta Ranuan eläinpuiston jääkarhuille

Marko Junttila
Ranuan eläinpuiston jääkarhut saivat jäätävän kesälahjan Rukan hiihtokeskukselta.
Heinäkuun lämpimin päivä Ranualla ja Ranuan eläinpuiston jääkarhut saivat jäätävän kesälahjan Rukan hiihtokeskukselta, nimittäin sata kuutiota lunta

Rukalla on säilötty useita kymmeniä tuhansia kuutioita lunta 6. lokakuuta avattavaa laskettelukautta varten. Myöhästyneen kesän johdosta Rukalla on lunta niin reilusti, että sitä riittää kuskattavaksi myös jääkarhujen iloksi Ranualle.

Kolmasosa lumesta meni jääkarhu-uros Manasselle ja kaksi kolmasosaa lumesta meni Venukselle ja sen ”vielä nimettömälle” pennulle. Jääkarhunpennun nimikilpailu jatkuu elokuun loppuun asti.

– Koko tapahtuman idea lähti eräältä työntekijältämme, joka oli vieraillut Ranualla ja hänen lapset olivat harmitelleet ettei jääkarhuilla ole lunta, jota heidän normaalista elinympäristöstä löytyy. Rukalta taasen lunta löytyy yli oman tarpeen ja siitä ajatus lähti liikkeelle, Rukakeskuksen digi- ja markkinointijohtaja Reino Tikkanen kertoo.


Rukalta viedään talven kovilla pakkasilla lumitykkien avulla tehtyä lunta Ranualle joitain kymmeniä kuutioita, jotka siirretään jääkarhujen aitaukseen rekan ja kaivinkoneen avulla yöaikaan.

Jääkarhun elinympäristöä ovat lajin nimenkin mukaisesti jäiset ja lumiset seudut. Jääkarhujen omin alue löytyy arktisten merien jäältä ja rannikoilta. Jäällä on tärkeä merkitys saalistusalueena, sillä pääsaalistaan, hylkeitä, jääkarhu pystyy metsästämään vain jäältä käsin. Jään sulaessa keväisin osa jääkarhuista seurailee vetäytyvää jäänreunaa pohjoiseen. Näin karhut pysyvät saalistusmaillaan hylkeenpyynnissä. Osa jääkarhuista sen sijaan viettää kesän maissa. Rannikolla sopivaa ravintoa on niukasti, joten jääkarhujen täytyy pärjätä talvella keräämiensä ihonalaisten rasvavarastojen turvin odotellen seuraavaa syksyä ja meren uutta jäätymistä.

Jääkarhu synnyttää pentunsa lumeen kaivettuun lumiluolaan. Tiine jääkarhunaaras vetäytyy jo loppusyksyllä lumiluolaan. Se säästää energiaa tulevien jälkeläisten imetystä varten ja tarvittavan nesteen jääkarhuemo saa lunta syömällä. Alle puolikiloiset pennut syntyvät keskellä talvea ja viettävät ensimmäiset kuukautensa lumiluolan suojissa emon maidon varassa kasvaen.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti