REFRRER:path /

Kellojen siirtelyn loppuminen ei ole vielä kiveen hakattu

Komissio ei kerro, kuinka moni maa tukee uudistusta.

STT, Anniina Luotonen

Bryssel

Euroopan komissio ei vielä kerro, kuinka moni maa tukee ajatusta kellojen siirtelyn lopettamisesta.

Eri puolilta Eurooppaa tulevien toimittajien epäluuloiset kysymykset saivat komissaari Violeta Bulcin näyttämään asteen verran lannistuneelta komission tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Komissio esitti odotetusti aiemmin tällä viikolla, että EU-maat lopettaisivat joka keväisen ja syksyisen kellojen siirtelyn. Siirtelyn lopettaminen olisi yhteinen päätös, mutta jokainen maa saisi itse päättää, pysäyttääkö se kellot kesä- vai talviaikaan.

Vuodesta toiseen jatkunut jahkailu johti kesällä siihen, että komissio toteutti euroopanlaajuisen kyselyn, johon vastasi ennätysmäiset 4,6 miljoonaa vastaajaa. Heistä 3,1 miljoonaa oli saksalaisia.

Äänten epätasainen jakautuminen on herättänyt kysymyksiä esimerkiksi Italiassa, jossa vastausprosentti jäi alhaiseksi.

Bulcin mukaan kysely oli vain yksi syy siihen, että komissio tarttui toimeen. Keskeisempi tausta on se, ettei aiempi perustelu energian säästymisestä ole enää pätevä.

84 prosenttia kaikista vastanneista halusi lopettaa viisareiden rukkaamisen.

Toteutuuko uudistus?

Komissiosta ei kerrota, kuinka moni maa suhtautuu uudistukseen myönteisesti. STT:n kysyessä Bulc kertoi vain, että ensimmäiset maat ovat jo antaneet positiivista palautetta, mutta ei täsmentänyt sen enempää.

Torstaina komissaari kertoi Helsingin Sanomille, että kuusi maata on kertonut, minkä ajan ne tulevaisuudessa haluavat.

Kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran ensi vuoden maaliskuussa tai lokakuussa riippuen siitä kumpaan aikaan maa haluaa jäädä. Maiden pitää kertoa valintansa viimeistään huhtikuussa.

Esitys menee seuraavaksi jäsenmaista koostuvan neuvoston ja parlamentin käsiteltäväksi.

Mutta mitä jos jäsenmaat tekevät ristiriitaisia valintoja ja esimerkiksi Hollanti valitsee kesäajan ja Belgia talviajan?

Slovenialaiskomissaari sanoi pallon olevan nyt jäsenmailla. Niiden odotetaan koordinoivan päätöksiä keskenään.

Jätä kommentti