REFRRER:path /

Kiista asiakassetelistä vei sote-valinnanvapauden vielä yhdelle lisämutkalle

Ei ole käsitystä, että sote ja valinnanvapaus olisivat lykkääntymässä.

STT, SUSANNA JÄÄSKELÄINEN, MIKKO ISOTALO, TUOMAS SAVONEN

Helsinki

Hallitus käy lähipäivinä tarkalla kammalla ja asiantuntijoiden tukemana läpi kirjausta sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauslakiin sisältyvästä asiakassetelistä.

Valinnanvapauslain kanssa jouduttiin torstaina ottamaan aikalisä keskustan ja kokoomuksen tulkintaerojen vuoksi. Nyt tarkoituksena on varmistaa, että kirjauksista ja niiden merkityksestä vallitsee yhteinen näkemys. Samalla halutaan varmistaa, ettei lakiluonnos enää törmää perutuslakiongelmiin.

Reformiministeriryhmä pääsi myöhään sunnuntaina sopuun valinnanvapauslain uusista linjauksista, joissa on huomioitu eduskunnan perustuslakivaliokunnan kesällä antamat raamit. Eduskuntaryhmien oli tarkoitus käsitellä lakiluonnosta jo torstaina, mutta vain pari tuntia ennen ryhmäkokousten alkua perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti käsittelyn lykkääntyvän ensi viikkoon.

Hän kiisti silti, että uudistus olisi vaarassa.


–  Ei ole käsitystä, että sote ja valinnanvapaus olisivat lykkääntymässä, sillä muutaman päivän lisäaika on jo sunnuntaina sovittu menettelytapa, Saarikko sanoi eduskunnassa.

Saarikko: Kyse muutaman yksityiskohdan hiomisesta

Aikataulu on tuttuun sote-tyyliin jälleen tiukka. Hallituksen asettaman aikataulun mukaan uusi lakiluonnos on tarkoitus lähettää lausunnoille marraskuussa. Eduskunnan käsittelyyn se tulee maalis-huhtikuussa.

–  On mahdollista ja tavoiteltavaa, että esitys lähtee lausuntokierrokselle marraskuussa. Kyse on enää muutaman yksityiskohdan hiomisesta, Saarikko sanoi torstaina.

Kokoomuksen ja keskustan erimielisyydet ovat liittyneet asiakassetelin käytön laajuuteen. Kyse on siitä, pitääkö maakunnan myöntää asiakasseteli automaattisesti tiettyihin nimettyihin toimenpiteisiin, vai voidaanko paikallisesti harkita, onko seteli tarpeen.

Kokoomuksen tulkinnan mukaan asiakassetelin käyttö olisi selkeästi laajempaa. Saarikko taas korostaa perustuslakivaliokunnan edellyttäneen kesällä, että asiakassetelin sääntelyn on oltava tarkempaa. Hänen mukaansa esityksessä on oltava pykälä, jossa on listattu, mihin seteli on käytettävissä. Hänen mukaan valinnanvapauteen sisältyvä asiakasseteli voi olla käytettävissä esimerkiksi asumis-, kuntoutus- tai kotipalveluihin.

Keskustaa huolestuttaa, että jos setelin käyttö tehdään liian laajaksi, tämä voi heikentää julkisen puolen kykyä huolehtia velvoitteistaan, jos erikoissairaanhoidon osaajia karkaa liikaa yksityiselle puolelle.

Risikko: Ei ole ollut mitään erimielisyyttä

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kiisti kuitenkin torstaina, että kokoomuksen ja keskustan välillä olisi asiakassetelin käytön laajuudesta erimielisyyttä.

–  Ei meillä ole mitään erimielisyyttä ollut. Meillä on ollut ihan selvää se, mitä kaikkea siihen tulee, Risikko sanoi toimittajille eduskunnassa.

Risikon mukaan valinnanvapauslain viivästymiseen ei liity minkäänlaista dramatiikkaa, vaan kyse on yksityiskohtien viilaamisesta.

–  Nyt halutaan varmistaa, että perustuslakivaliokuntaan ei viedä mitään sellaista, mikä kaatuisi siellä.

Risikkokin sanoo, ettei sote-uudistus ole lykkääntymässä valinnanvapauslain viivästymisen takia. Hän uskoo, että valinnanvapautta koskeva lakiesitys lähtee aiemmin kaavaillun mukaisesti marraskuussa lausuntokierrokselle.

–  Kyllä se sieltä tulee.

Jätä kommentti