REFRRER:path /

Eduskuntavaalit 2019

Kaikki tarpeellinen tieto vuoden 2019 eduskuntavaaleista. Vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019.
Eduskuntavaaleissa 2019 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

« »

Kokoomuksen Orpo kokee puolueen kannattajien olevan tyytyväisiä vaikeasta hallituskaudesta ja leikkauksista huolimatta

Petteri Orpo kiitti puolisoaan Niina Kanniainen-Orpoa tuesta vaalityön ja politiikan tekemisen aikana.

Ossi Rajala

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti kokoomuksen vaalivalvojaisissa, ettei kokoomus lähde mihin tahansa hallitukseen.

– Kokoomus lähtee vain sellaiseen hallitukseen, joka tekee arvojemme mukaista politiikkaa. Hallituksen muodostaminen ei ole helppoa, Orpo pohti.

Orpo sai kokoomusyleisöltä raivoisat aplodit. Oma puolueväki vaikutti olevan mielissään puheenjohtaja Orpon suorituksesta.

– Takana on vaikeita päätöksiä ja vaikea hallituskausi, mutta meidän kannattajamme ovat olleet tyytyväisiä. Me emme antaneet löysiä vaalilupauksia, emme ole populisteja. Haluamme kestävää talouspolitiikka, kansainvälisen Suomen ja ihmisarvo on meille jakamaton, Orpo puhui.

Kokoomuslaisia miellytti erityisesti se, että puolueella on jälleen kansanedustaja Lapissa.

Kokoomuslaisten tunnelmia latisti hieman se, että Perussuomalaiset ohitti kokoomuksen yhdellä paikalla kansanedustajien määrässä. Perussuomalaiset on saamassa 39 paikkaa ja kokoomus 38 paikkaa.

Sdp:lle on tulossa 40 paikkaa.

– Se on selvää, että emme ole menossa into piukassa Antti Rinteen (sd) johtamaan hallitukseen. Sdp:n on reivattava talouspolitiikkansa kestävämpään suuntaan. Heillä on ollut hulvattomia lupauksia, kokoomuksen konkaripoliitikko Ben Zyskowicz pohti vaalivalvojaisissa.

Zyskowicz sanoo myös, ettei Jussi Halla-ahosta (ps) tule pääministeriä.

– Perussuomalaisille ei ole kavereita hallitukseen, hän pohti.

Kokoomuksessa uumoiltiin ennakkoäänien julkistuksen yhteydessä, että se voisi jopa haastaa Sdp:n pääministerikisassa. Äänten laskennan edistyessä ero ei kuitenkaan hirveästi kaventunut ja Perussuomalaiset nousi kokoomuksen rinnalle ja ohi.

Yksi valtakunnan kovimmista ääniharavista oli Antti Häkkänen Kaakois-Suomessa. Se veti miehen melko hiljaiseksi.

– Pitää vähän sulatella tulosta. Vaalipiiri on aika haasteellinen, joten en osannut tätä odottaa. Vetää aika hiljaiseksi. Äänestäjiltä saatu mandaatti siivittää vastuullisiin tehtäviin jatkossakin. Täytyy katsoa vaalitulos ja sen jälkeen hallitusneuvottelut, voiko ministeritehtävät tai muut vastuulliset tehtävät jatkua, oikeusministerinä toiminut Häkkänen pohti.

Ennakkoäänien tulos aiheutti suurta riemua kokoomuksen vaalivalvojaisissa, koska tulos oli parempi kuin moni odotti.

Perussuomalaisten kiri oli kuitenkin kovempi, mutta Orpo julisti yöllä myös kokoomuksen vaalivoittajaksi, kun kokoomus oli saamassa yhden lisäpaikan.

– Voimme olla ylpeitä tästä tuloksesta, hän puhui.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »