REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Korvasienikausi lähestyy – sienten ystävä toivoo verkkaisesti etenevää kevättä

Anssi Jokiranta/arkisto
Korvasienikausi alkaa maan eteläosissa yleensä huhtikuun loppupuolella ja etenee sieltä kohti pohjoista. Pääsatokausi on toukokuussa.

STT

Helsinki

Eteläisessä Suomessa saatetaan päästä noukkimaan kevään ensimmäisiä korvasieniä kohta pääsiäisen jälkeen, kertoo erikoistutkija Kauko Salo Luonnonvarakeskuksesta.

Sienten kasvu pääsee vauhtiin, kunhan yöpakkaset väistyvät.

Korvasienikausi alkaa maan eteläosissa yleensä huhtikuun loppupuolella ja etenee sieltä kohti pohjoista. Pääsatokausi on toukokuussa.

Korvasienten alut muodostuvat jo edeltävänä vuotena. Ne alkavat turvota, kunhan lumi sulaa ja on riittävän lämmintä.


–  Parasta sienisadon kannalta olisi, jos kevät etenisi rauhallisesti ja saataisiin lumen sulamisen lomaan sopivasti vesisateita, Salo kertoo.

Sieni tarvitsee kasvaakseen kostean maaperän. Kovin lämpimänä ja tuulisena keväänä lumet häviävät vauhdilla ja maaperä kuivuu nopeasti. Silloin korvasienikausikin jää lyhyeksi.

Korvasieni viihtyy hiekkapohjaisissa havumetsissä. Sitä löytyy muun muassa hakkuuaukeilta ja metsäpoluilta.

Muista keittää kunnolla

Salo muistuttaa, että korvasienet ovat myrkyllisiä. Ne on siksi ennen ruoanvalmistusta keitettävä ainakin kahteen kertaan runsaassa vedessä, vähintään viisi minuuttia kerrallaan.

Kevään toinen hieno sieni on huhtasieni, joka kasvaa lähinnä eteläisessä Suomessa esimerkiksi nurmikoilla ja puutarhoissa. Sitä ei tarvitse esikäsitellä, vaan sienet voi nakata suoraan pannulle paistumaan.

Kesän ja syksyn sienisadon koosta on Salon mukaan vielä aikaista sanoa mitään. Joka tapaukset sienestyskaudet ovat 2000-luvulla pidentyneet selvästi aiemmasta: kausi alkaa aikaisin ja kestää aivan loppuvuoteen asti.

–  Muistanpa muutaman vuoden takaa, että joulupöytäänkin poimittiin vielä kanttarelleja ja suppilovahveroita.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »