REFRRER:path /

Liitot jatkanevat työtaisteluja irtisanomislain valmistelua vastaan, vaikka hallitus kaivaa esiin kovia keinoja

Sipilä pyrkii vetämään eduskunnan mukaan yhdeksi osapuoleksi

STT, ANTTI AUTIO, HETA HASSINEN, SANNA NIKULA

Helsinki

Palkansaajajärjestöjen ammattiliitot jatkavat näillä näkymin työtaisteluita irtisanomislain valmistelua vastaan hallituksen tiedonannosta huolimatta. Suurimman palkansaajajärjestön SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan heidän näkökulmastaan hallituksen lakiesitystä ei ole olemassa eikä sitä siten myöskään eduskunta vielä käsittele, vaikka ensi viikolla eduskunnassa äänestetään hallituksen työllisyyspoliittisesta linjasta.

Elorannan mukaan asiassa on tapahtunut niin monta käännettä, ettei hänen kannata ennakoida, mitä tulevan pitää. Tällä hetkellä SAK:n liitoilla ei Elorannan mukaan ole uusia päätöksiä, vaan mielenilmauksilla vaikuttaminen jatkuu kuten tähänkin asti.

– Tämä on uusi tilanne, eikä kukaan voi vielä sanoa juuta eikä jaata, Eloranta sanoi STT:lle.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa varsin suoraan haluavansa eduskunnan kiistan osapuoleksi, jotta mielenilmaukset loppuisivat.

– Suomessa on poliittisille mielenosoituksille ja mielenilmaisuille oikeutus, ja sitä myös me kunnioitamme. Juuri siitä syystä haemme eduskunnan linjausta tämän hallituksen linjan jatkuvuudelle. Protestointi hallituksen linjaa vastaan on ollut se perinne, mutta eduskunnan linjauksia vastaan on vähemmän protestoitu, Sipilä perusteli.

Hallituksen veto yllätti liitot

STTK:n puheenjohtajalle Antti Palolalle hallituksen päätös tiedonannosta tuli yllätyksenä torstaina.

– Tilanne on uusi, ja meidän pitää arvioida ja pohtia sitä. Liitot tietenkin päättävät itse, miten toimivat. Sinänsä meidän vanha päätös ja vaatimus ovat edelleen voimassa eli että hallitus vetäisi pois tämän esityksen ja aloittaisimme yhdessä valmistelun muista työllisyyttä ja työllistymistä edistävistä toimista, Palola kommentoi.

Myös Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin oli yllättynyt ja arvioi, että seuraavien askelien pohtimiseen tarvitaan aikaa.

– Enemmänkin tässä vaiheessa tyrmistys on suuri. Huomiselle menee, että mietitään, mitä tämä vaikuttaa kokonaisuuteen, Selin sanoi torstaina.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi liiton jatkavan edelleen hallituksen painostamista mielenilmauksilla. Hän arvioi, että kiistelty laki esitellään eduskunnalle alkuperäisen aikataulun mukaisesti marraskuussa, ja mielenilmaukset jatkuvat siihen saakka.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mukaan painostustoimiaan.

– Tässä on nyt ikävää politikointia menossa, että viedään pääministerin toimesta eduskuntaan asia, josta lakiesitystä ei ole eduskuntaan annettu, Niemi-Laine sanoi.

Eduskunta äänestää keskiviikkona

Sipilän mukaan tiedonannosta eli hallituksen työllisyyslinjauksista keskustellaan eduskunnassa tiistaina ja äänestetään keskiviikkona.

Tiedonanto ei suoraan koske lakihanketta, jolla hallitus pyrkii heikentämään irtisanomissuojaa alle 10 työntekijän yrityksissä.

Ammattiliitot ovat taistelleet kiivaasti asian valmistelua vastaan, ja usealla alalla on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Kiista on ollut pattitilanteessa, sillä palkansaajajärjestöille kelpaa vain esityksen vetäminen pois valmistelusta, kun taas hallitus ei aio perääntyä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti