REFRRER:path /

Lounais-Suomi saa ison potin lisätalousarviosta

Hallitus haluaa tukea alueen positiivista rakennemuutosta

STT, TUOMAS SAVONEN, VIIVI SALMINEN

Helsinki

Hallitus haluaa antaa lisää rahaa toimiviin väyliin, maahanmuuttoon, maakuntauudistukseen ja tukeakseen Lounais-Suomen positiivista rakennemuutosta. Hallitus päätti perjantaina vuoden 2017 ensimmäisestä lisätalousarvioesityksestä, joka on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi viikon keskiviikkona.

Varsinais-Suomessa tarvitaan lisätalousarvioesityksen mukaan merkittävästi lisää osaamista ja lisää työvoimaa, sillä teollisuuden kasvun vaikutus ulottuu 2020-luvulle asti.

–  Pitkäaikaisen kasvun varmistamiseksi ehdotetaan varoja positiivisen rakennemuutoksen vahvistamiseen Varsinais-Suomessa, esityksessä linjataan.

Hallitus esittää lisätalousarviossaan, että myönteisen rakennemuutoksen alueilla koulutukseen lisätään yhteensä 20 miljoonaa euroa. Ammatillinen koulutus saa summasta 2 miljoonaa ja ammattikorkeakoulutus 4 miljoonaa. Tekniikan alan korkeakoulutukseen ja tutkimukseen suunnataan 14 miljoonaa euroa.


Uudenkaupungin radan sähköistämiseen ehdotetaan 21 miljoonan euron valtuutta. Sähköistämisen tavoitteena on saada kustannussäästöjä liikennöinnissä sekä pienentää turvallisuus- ja ympäristöriskejä Turun ratapihalla.

Väylillä halutaan kirittää kilpailukykyä

Suomen kilpailukyvyn ja talouskasvun varmistamiseksi hallitus haluaa, että Suomi on saavutettava maa ja kansainväliset yhteydet toimivat. Tämän takia Oulun meriväylän syventämiseen ehdotetaan 12,5 miljoonan euron määrärahaa sataman kuljetustehokkuuden nostamiseksi. Myös Rauman ja Vuosaaren meriväylien syventämistä rahoitetaan.

–  Suomen kilpailukyvyn ja kestävän talouskasvun tukemiseksi on erityisesti varmistettava Suomen saavutettavuus sekä toimivat kansainväliset yhteydet. Suomi on viennissä ja tuonnissa riippuvainen merikuljetusten kannalta tärkeiden väylien liikennöitävyydestä ja kapasiteetista, hallitus perustelee tiedotteessaan.

Maakuntauudistuksen tuloon varaudutaan lisärahoituksella

Myös maahanmuuttoon ja sotilaallisen kriisinhallintaan halutaan laittaa lisää rahaa. Hallitus ehdottaa, että maahanmuuttajien vastaanottoon lisätään rahaa 14,9 miljoonaa euroa. Vapaaehtoisen paluun määrärahaa ehdotetaan lisättäväksi 3 miljoonalla eurolla.

Sotilaallisen kriisinhallinnan menoja ehdotetaan lisättäväksi vajaalla 9 miljoonalla eurolla lähinnä Irakin koulutusoperaation jatkamisen takia.

Myös sote- ja maakuntauudistus vaatii valtiolta lisärahoja. Hallitus ehdottaa maakuntien esivalmisteluun, väliaikaishallinnon menoihin ja tietohallinnon perustamiseen 22 miljoonan euron lisäystä. Soten valinnanvapauden pilottihankkeiden valtionavustuksiin ehdotetaan kohdennettavaksi yhteensä 30 miljoonan euron määräraha.

Veronmaksajien rahaa ehdotetaan sijoitettavaksi lisäksi konkurssiin menneen Belvedere Mining -yhtiön kaivoksen ympäristövahinkojen torjuntaan. Rahaa hankkeeseen ehdotetaan 5 miljoonaa euroa.

Jätä kommentti