REFRRER:path /

Luonto on hyvä kuntosali

Unelmien liikuntapäivä kannustaa lisäämään liikettä arkeen.

PÄIVI PÄÄKKÖ / arkisto
– Metsässä lapset oppivat kivan tekemisen lomassa hyppimään ja heittämään. Liikunnan ilo on yhteinen, ja lapset muistavat pitkään perheen yhteiset liikuntahetket, Olympiakomitean erityisasiantuntija Matleena Livson sanoo.

STT, Kaija Yliniemi

Mitä jos lähtisit perheen kanssa metsäretkelle? Yhteinen aika lasten kanssa tuo kuin huomaamatta liikettä ja hyvää mieltä.

– Metsässä lapset oppivat kivan tekemisen lomassa hyppimään ja heittämään. Luonto on hyvä kuntosali, sanoo Olympiakomitean erityisasiantuntija Matleena Livson.

– Liikkuminen on perheen yhteinen hetki, jonka lomassa ehtii jutellakin.

Livson kannustaa työkseen ihmisiä liikunnalliseen elämäntapaan, ja keskiviikkona 10. toukokuuta koko maassa järjestettävä Unelmien liikuntapäivä tarjoaa liikkumiseen monipuoliset mahdollisuudet. Tapahtumia voi järjestää kuka tahansa, ja esimerkiksi Livson laittoi viime vuonna taloyhtiönsä asfalttipihalla pystyyn pihapelit.


– Siinä sitten yhdessä mietittiin Tervapadan sääntöjä, ja lapset opettivat aikuisia. Ikähaarukka oli seitsemästä seitsemäänkymmeneen, ja ensi kertaa saimme tietää toistemme nimet.

– Liikkuminen oli hyvä tapa tutustua, ja sen jälkeen taloyhtiön yhtiökokous meni sujuvasti, Livson nauraa.

Liikunnan avulla yksinelävät pääsevät mukaan naapuruston ”perheeseen”, ja liikunnan voi sovittaa eri ikäryhmille sopivaksi.

Ydinperhettä voi laajentaa myös isovanhemmilla, kummeilla ja ystävillä. Liikunnan ilo on yhteinen, ja lapset muistavat pitkään perheen yhteiset liikuntahetket.

– Vanhemmat voisivat arvostaa sitä jälkeä, minkä yhteinen tekeminen lapseen jättää. Monesti aikuiset miettivät esimerkiksi kauppareissua niin, ettei sitä voi lapsen kanssa tehdä tehokkaasti. Mutta mitä jos miettisi sen niin, että se on lapsen kanssa vietettyä yhteistä aikaa, Livson sanoo ja kannustaa kävelemään tai pyöräilemään kauppareissuilla.

Arkiliikunnan edut ovat tutkimusten mukaan kiistattomat. Pienikin liikunnan lisäys edistää terveyttä.

– Kaikki tavat liikkua ovat hyviä. Kroppa ja nuppi voivat hyvin, kun liike lisääntyy, Livson sanoo.

Unelmien liikuntapäivä on osa Maailman terveysjärjestö WHO:n Move to Health (Liiku terveemmäksi) -päivää. Viime vuonna Suomessa oli päivän tiimoilta noin 2000 ilmoitettua tapahtumaa.

Mikä

Keskiviikko on liikunnan pop up -päivä

Keskiviikkona 10. toukokuuta vietetään Unelmien liikuntapäivää, jota kuvataan Suomen suurimmaksi liikuntatapahtumaksi.

Viime vuonna tapahtuman nettisivuille kirjattiin noin 200  000 osallistumiskertaa.

Päivän aikana Suomessa järjestetään tuhansia liikuntatempauksia, ja niitä voi keksiä kuka tahansa minkälaisella porukalla tahansa.

Mitä jos osallistuisit vaikkapa kotikuntasi seuran perhekarateen, kokeilisit lähiuimahallissa järjestettävää vesipeuhurataa tai testaisit, vieläkö naruhyppely sujuu?

Urheiluseurat järjestävät myös kokeilumahdollisuuksia, jossa vanhemmat pääsevät testaamaan lapsensa harrastusta. Lajikokeiluissa lajeja voi testata sitoutumatta pitkäaikaiseen harrastukseen.

Päivän tapahtumia löytyy sivuston www.unelmienliikuntapäivä.fi -karttapalvelusta. Palveluun laitettu tapahtuma on samalla avoin kutsu tulla mukaan.

Jätä kommentti