REFRRER:path /

Matti Nykäselle valtiolliset hautajaiset? – Eduskunnassa pelätään asian politisoitumista: Antaa Nykäsen nukkua rauhassa

Kansanedustajat pelkäävät, että kohina mäkihyppylegendan hautajaisista politisoituu liiaksi. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo, etteivät nykyisen kaltaiset valtiolliset hautajaiset eivät enää sovi urheilijoille. Hautajaisten luonne on muuttunut virallisemmaksi tarkan protokollansa mukaan.

Matti Nykänen odotti esiintymisvuoroaan tamperelaisessa ravintolassa vajaat kolme viikkoa sitten.

Ulla Jäske

Anita Simola

Alkuviikosta menehtyneen mäkihyppylegenda Matti Nykäsen hautajaisten järjestelyt puhuttavat kansaa.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoi tiistaina selvittävänsä, voidaanko Nykäselle järjestää valtiolliset hautajaiset.

Asia on valtionneuvoston päätöksen varassa.

Hautajaiset ovat kirvoittaneet vilkkaan keskustelun muun muassa sosiaalisessa mediassa. Terhon avausta valtiollisten hautajaisten mahdollisuudesta on kommentoitu ahkerasti sekä puolesta että vastaan.

Lännen Media kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, miten valtiollisiin hautajaisiin suhtaudutaan eduskunnassa, vaikkakin päätös tehdään valtioneuvostossa.

Äänestykset loukkaavia

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ihmettelee käyttäytymistä verkkokeskusteluissa.

– Minusta on vainajaa ja omaisia kohtaan loukkaavaa, että hautajaisten järjestämisestä käydään nettiäänestyksiä ja tehdään politiikkaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen korosti, että oli hautajaisten muoto mikä tahansa, niin ne pitää järjestää arvokkaasti ja Nykäsen muistoa kunnioittaen.

– Tämä ei sovi mitenkään poliittisen pelin aiheeksi, Kaikkonen täsmensi.

Huikea ura, mutta

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Krista Mikkosen mielestä Nykäselle ei pitäisi järjestää valtiollisia hautajaisia, vaikka hänen urheilusaavutuksensa ovatkin kiistattomia.

– Matti Nykäsellä oli huikea ura. Seurasin sitä itsekin; meillä oli kaveripiirissä oma Matti Nykänen -fanklubikin. Mutta urasta huolimatta viesti olisi väärä, jos urheilu-uran jälkeen tapahtunutta parisuhdeväkivaltaa katsotaan läpi sormien.

Mikkonen toteaa, että nykyisen kaltaiset valtiolliset hautajaiset eivät enää sovi urheilijoille. Hautajaisten luonne on muuttunut virallisemmaksi tarkan protokollansa mukaan.

Viimeksi valtiolliset hautajaiset suruliputuksineen järjestettiin presidentti Mauno Koivistolle.

– Ennen vuotta 1990 olympiaurheilijoille järjestettiin hautajaiset valtion varoin, mutta koska kriteeristö on muuttunut, hautajaisten järjestäminen urheilijalle ei oikein käy.

Erikoista keskustelua

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistuttaa, että Nykäsen elämäntyö on merkittävä myös kansainvälisesti mitattuna.

Lindtmanin mukaan Nykäsen poikkeukselliset urheilusaavutukset antavat perusteita valtiolliseenkin huomionosoitukseen.

– En pidä kuitenkaan sopivana, että kenenkään hautajaisista ja valtiollisista huomionosoituksista käydään erikoislaatuista julkista arvontaa. Pidän ministeri Terhon julkisia kannanottoja näin herkässä asiassa huonosti harkittuna. Tämän kaltaiset asiat pitäisi ratkaista nopeasti sen sijaan, että niitä julkisesti arvuutellaan päivä- ja viikkotolkulla. 

Lindtman lisää, että arvuuttelu ei kunnioita Matti Nykäsen eikä kenenkään muunkaan elämäntyötä, saati huomioi läheisten ja omaisten suurta surua läheisen poismentyä ennenaikaisesti.

– Odotan, että hallitus ratkaisee asian pikaisesti, ettei omaisten kannalta piinaava julkinen keskustelu enempää pitkity. Tässä yhteydessä hallituksen on arvioitava valtiollisten hautajaisten yleisten periaatteiden ajantasaisuus, jotta vastaavilta tilanteilta jatkossa vältytään.

Ei vaalikeskustelua

Kristillisdemokraattien ryhmän puheenjohtaja Peter Östmankin aloittaa sanomalla, että Nykäsen urheilusaavutukset ovat vaille vertaa.

– Silti itse pohdiskelen, että antaa Nykäsen nyt nukkua rauhassa. Ei tehdä tästä vaalikeskustelua.

Östman lisää, että valtioneuvosto päättää valtiollisista hautajaisista tiettyjen periaatteiden mukaan, ja niitä pitää myös noudattaa.

Sitä Östman ei halua kommentoida, oliko Nykäsen yksityiselämä urheilu-uran jälkeen valtiollisten hautajaisten arvoinen.

– Syvällisen päätöksen asiassa tekee valtioneuvosto.

Östmanin mukaan on sopimatonta, että näin pian kuoleman jälkeen aletaan keskustella asiasta poliittissävytteisesti.

– Keskustelu lipsahtaa helposti poliittiseksi.

Uudet kriteerit

Suomessa valtiolliset hautajaiset järjestetään nykyisin vain presidenteille.

Valtioneuvosto voi poikkeustapauksessa päättää järjestää tai rahoittaa hautajaiset hyvin pitkäaikaisille pääministereille, eduskunnan puhemiehille ja erityistä kansallista merkitystä omaaville henkilöille.

Suomessa on uusin perustein sitten vuoden 1989 pidetty kahdeksat valtiolliset hautajaiset. 

Ne on myönnetty presidentti Mauno Koivistolle sekä ex-pääministereille Kalevi SorsalleAhti KarjalaiselleJohannes Virolaiselle ja Harri Holkerille

Lisäksi valtiolliset hautajaiset on järjestetty jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothille sekä jääkärikenraali Väinö Valveelle.

Kulttuurin saralta kunniahautajaiset on järjestetty kirjailija Väinö Linnalle.

Valtion varoin haudattuja urheilijoita löytyy toki aiemmilta vuosikymmeniltä ajalta ennen 80-luvun uudistusta. Hiihtäjä Tapani Niku, kiekonheittäjä Armas Taipale, juoksijat Ville Ritola, Paavo Nurmi ja Hannes Kolehmainen ovat tällaisia urheilijoita.

Juttua päivitetty 6.2. klo 14, lisätty Antti Lindtmanin kommentit.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti