REFRRER:path /

Mehiläisen suurdiili pohjoisessa surraa eteenpäin

STM pyytää selvityksen Lapin aluehallintovirastolta.

STT, Olli Kuivaniemi

Meri-Lapissa keitetään parhaillaan poikkeuksellisen sakeaa sote-soppaa, jolla on valtakunnallista merkitystä. Useiden Meri-Lapin kuntien valtuustojen päätökset nytkäyttivät maanantaina eteenpäin isoa soteulkoistusta, jota Mehiläinen kärkkyy.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan nyt Meri-Lapissa kaavaillun ratkaisun sopimusten irtisanomispykälät ovat varsin tiukat.

– Kyllä se tietysti tarkoittaa, että nyt tehty ratkaisu on hyvin pitkäkestoinen tulevan maakunnan kannalta. Tässä on kuitenkin vielä monta vaihetta, joita on hyvä arvioida, Saarikko sanoi.

Kuntalaisilla on normaali päätöksentekoprosessin liittyvä valitusoikeus asiassa. Lisäksi Saarikon mukaan on selvää, että valvova viranomainen on kiinnostunut arvioimaan prosessia.


–  On olettavaa, että kun tämä on kansallisestikin merkittävä ratkaisu, niin valvova viranomainen on kiinnostunut tästä, Saarikko sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Lapin aluehallintovirastolta selvitystä asiasta.

”Yhteiskunnan kokonaisetu ei nyt toteudu”

Useiden kuntien valtuustot Meri-Lapissa päättivät maanantaina lähteä mukaan Länsi-Pohjan sote-yritykseen. Iso osa sote-palveluista ja rahoista saatetaan lyödä kiinni yksittäiselle yritykselle Meri-Lapissa 15 vuodeksi. Yrityksen enemmistöomistajaksi näyttää tulevan Mehiläisen ryhmittymä.

Saarikon mukaan lainsäädännössä ei ole osattu aivan tämän tyypistä tilannetta ennakoida.

–  Miten tätä yksityistä yritystä arvioidaan, onko se yksityinen vai julkinen palveluntuottaja, Saarikko sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Kirsi Varhila sanoi perjantaina STT:lle, että Lapin maakunnan itsenäisyys voi olla uhattuna Meri-Lapin sote-ratkaisujen takia.

Saarikon mukaan ministeriö halusi etukäteen kertoa ne riskit, jotka tällaiseen laajaan ratkaisuun sisältyy.

–  Kunnallista demokratiaa kunnioitan syvästi. Kuntapäättäjät ovat nyt tahtonsa ilmaisseet, mutta yhteiskunnan kokonaisetu ei tässä kyllä nyt toteudu, Saarikko sanoi.

”Pitää valita pienempi paha”

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajan Ritva Sonntagin mukaan sairaanhoitopiirin hallituksen kokous on perjantaina. Pöydällä on hankinnasta päättäminen.

–  Sehän ei tarkoita, että sopimusta vielä allekirjoitetaan siinä vaiheessa, mutta todetaan kilpailutuksen tulos, Sonntag sanoi STT:lle

Moni voi ajatella, että tässä tulee Mehiläiselle ison bisneksen paikka.

–  Kyllähän me ollaan punnittu näitä asioita. Olen todennut joka ikisessä tilanteessa kuntapäättäjänä ja tämän alueen ihmisenä, että kumpikaan vaihtoehto ei ole ollut mieleinen, siis tämä yhteisyritys eikä maakunnan ratkaisu, Sonntag sanoi.

Hänen mukaansa pitää valita pienempi paha, jotta palvelut alueelta eivät karkaa.

–  Tähän lopputulemaan minä ja moni muu, enemmistö kuntapäättäjistä tähän mennessä on tullut, Sonntag sanoi.

Viime viikolla kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriö selvittää Lapin sote-palvelujen toteuttamista osana maakunta- ja sote-uudistusta. Selvityshenkilöiksi on nimetty Maija Rask ja Hannes Manninen.

–  Näen, että heidän työnsä vaikeuskerroin kasvoi, mutta se näyttäytyy entistä välttämättömämmältä, koska tämäkään päätös ei poista sitä tosiasiaa, että Lapissa on syntymässä maakunta 2020, ja sen työnjako ja toimintaedellytykset pitää näissäkin olosuhteissa käydä läpi ja löytää yhteinen sävel, Saarikko sanoi.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti