Melukritiikki herätti tuulivoimaloiden valmistajat – ”Ääni vähenee, vaikka tehot nousevat”

Henripekka Kallio
Tuulivoimaloiden valmistajat ovat pystyneet painamaan voimaloiden melutasoa alaspäin uuden teknologian avulla. Viime vuosien hyvä kehitys on jäänyt tuulivoiman meluhaittoja koskevan keskustelun katveeseen.
– En ole enää yhtään huolissani ääniasioista. Kyse on teknologian kehittymisestä. Se on ollut nopeaa, sanoo Seppo Savolainen.
Savolainen on tuulivoiman hankekehittäjän Megatuuli Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja tuulivoimayhtiöiden Voimaa Tuulesta -yhteisön puhemies.
Vielä muutama vuosi sitten tuulivoimaloiden melutaso oli kasvussa. Savolaisen mukaan valmistajat alkoivat kiinnittää asiaan tosissaan huomiota, kun keskustelu melusta yltyi ja siitä alkoi olla haittaa tuulivoimateollisuudelle.
– Ääni otettiin yhdeksi isoksi design-kriteeriksi ja lopputulos on ihan hyvä. Nyt ääni vähenee, vaikka voimaloiden tehot nousevat, Savolainen tiivistää.
Voimalavalmistajat ovat vähentäneet melua muun muassa kehittämällä tuulivoimaloiden lapoihin sahalaitoja, joka vähentävät ilman pyörteilyä ja pienentävät tuulivoimaloiden maksimimelutasoa parilla desibelillä. Se ei kuulosta paljolta, mutta muutos on tuntuva, koska desibeliasteikko on logaritminen.
– Se vaikuttaa huomattavasti siihen, miten pitkälle ääni kantautuu, sanoo saksalaisen voimalavalmistajan Nordexin myynti-insinööri Jukka Aalto.
Tarkkaa vaikutusta on hankala sanoa, sillä melun kantautuminen riippuu aina paikallisista olosuhteista.
Osviittaa saa Savolaisen Lännen Medialle luovuttamista melumallinnuksista, jotka on tehty virallisten ohjeiden mukaan todellisesta tuulivoimakohteesta. Niissä melutaso on mallinnettu kahdelle voimalatyypille, joista toisen lähtömelutaso on enimmillään 108,4 desibeliä ja toisen 104,5.
Tuulivoiman öinen ulkomelutaso on nykyään rajoitettu 40 desibeliin. Mallinnuksessa tämä raja ylittyy äänekkäämpien voimaloiden ympäriltä noin 700–900 metrin etäisyydelle saakka, mutta 3,9 desibeliä hiljaisemmalla voimalalla enää 400–500 metrin etäisyydelle asti.
Muutamalla desibelillä oli siis dramaattinen vaikutus siihen, miten kaukana voimalasta melurajat ylittyvät. Mallinnuksia on havainnollistettu tarkemmin tämän jutun yhteydessä julkaistavassa grafiikassa.
Tuulipuistoon valittiin hiljaisempi voimalamalli. Savolaisen mukaan kyseisestä voimalasta on tullut sittemmin markkinoille uusi malli, jonka takuumelutaso on saatu painettua vieläkin alemmaksi 102 desibeliin.
Toisin kuin voisi kuvitella, voimaloiden koon kasvaminen ei ole lisännyt melua.
Tämä johtuu siitä, että suuret voimalat ovat aiempaa tehokkaampia, ja niiden roottoreiden pyörimisnopeutta on voitu alentaa aiempiin pienempiin voimaloihin verrattuna.
– Ainakin meillä on huomattu, että roottorikoon kasvattaminen on alentanut ääntä viimeiset noin viisi vuotta, Nordexin Aalto kertoo.
Tv-ropagantaa kuten ennenkin 17.3.2017 18:04
”– En ole enää yhtään huolissani ääniasioista. ” sanoo tuulivoimayhtiön mies.
Tuo ei ainakaan ole mikään uutinen, melu ei todellakaan ole huolestuttanut tv-firmoja missään vaiheessa.
Eräs tv-firman äijä kertoi minulle ”ei se sinne asti kuulu” kun ihmettelin suunnitelmaa myllyn rakentamisesta alle 600 m päähän kesämökistämme ja vesistö vielä välissä. Että pokkaa kyllä löytyy puhua mitä vaan kun tukirahat kiiluu silmissä.
Nordexin ukolta pitäisi kysyä, onko lapojen kärkien nopeudet tippuneet. Ei nimittäin pyörimisnopeuden pieneneminen melua vähennä kun samalla lavat kasvaa pidemmiksi eli kärjet liikkuu entistä vauhtia.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 14.3.2017 18:30
Ääntähän maailmaan soppii mahottoman paljon,,
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 14.3.2017 16:36
Ylisuuria tuulivoimaloita lähelle asutusta rakentamalla pilataan ihmisten terveys. Samalla tuhotaan suuret määrät luontoa ja maisemaa. Mitä tuulivoimarakentamisella saavutetaan? No, saadaan sekundasähköä kovalla hinnalla silloin kun sitä ei tarvittaisi ja samalla sekoitetaan sähkömarkkinoita. Sähkömarkkinoiden häirintä johtaa lisääntyviin CO2-päästöihin ja huoltovarmuuden laskuun. Veronmaksajien selkänahasta revitty pakkosyöttötariffi valuu ulkomaiselle turbiinivalmistajalle ja pahentaa vaihtotasetta. Tuulivoimarakentamisen kaltainen hulluus pitäisi olla Suomessa rangaistavaa toimintaa.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 14.3.2017 15:57
Olihan se muutama vuosi sitten ohjelma tv. Jossa rakentajat vähätteli melua kun mökkiläiset menetti jopa terveytensä kun oli niin kova jumputustahan ääni. Ja nyt se on tosi ja valmistajakin yrittää melua saada pienemmäksi.
| Ilmoita asiaton kommenttiPienet ne on tavoksen pngelmat jos raha tekee mitä haluaa.
Nimetön 14.3.2017 15:09
Huomattavaa on, että melumallinnus on vain tuulivoimayhtiön rahalla konsultilta ostama tietokoneella tehty piirros melun mahdollisesta leviämisestä. Mallinnuksesta voidaan tehdä sellainen, kuin vain kehdataan ja rahasta konsultti kyllä kehtaa.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 14.3.2017 14:41
Tuntuu siltä, etteivät tuulivoiman kannattajat ole lainkaan ymmärtäneet, kuinka iso voimaloiden aiheuttama melupäästö on. Kuullun äänen alueellakin päästö on huomattava. Esim. 4,5 MW:n Gamesan melupäästö on valmistajankin mukaan yli 110 dB. Tuollaisilla melutasoilla ei tarvitse puhua mistään kuiskauksista. Ääneen vaikuttavat paljon sääolosuhteet, kuuntelupaikka ja voimalaitoksen käyttöaste. Nopea vierailu kohteessa ei kerro koko totuutta.
Edellä mainittua paljon pahempi juttu on kuitenkin taajuustasossa kuulokynnyksen alittava matalataajuinen paineaaltoilu, eli ns. infraäänimelu. Tätä voimakasta paineaaltoilua syntyy erityisesti siiven ohittaessa voimalan rungon. Matalan taajuutensa vuoksi infraäänimelu kulkeutuu voimakkaana monia kilometrejä lähes vaimentumatta. Tutkimusten perusteella infraäänen tiedetään aiheuttavan vakavia terveyshaittoja. Pitkäaikainen altistus johtaa väistämättä erilaisiin sairauksiin. Monet ihmiset ovat jo nyt joutuneet jättämään kotinsa terveyshaittojen vuoksi.
Meluongelma on ollut tiedossa jo vuosia, mutta siitä on vaiettu, koska ottamalla infraäänet mukaan kaavoitusvaiheen tarkasteluun, ei voimaloita voitaisi maa-alueille rakentaa. Kovassa kilpajuoksussa syöttötariffin piiriin on terveyshaitat kylmän viileästi sivuutettu.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 14.3.2017 14:39
Haloo punaniskat, fossiilisten polttoaineiden tuet maailmalla ovat tuhansia miljardeja, suomessa turpeeseenkin työnnetään yli sata miljoonaa vuodessa.
| Ilmoita asiaton kommenttiTuulivoimalla 15.3.2017 11:35
Juurikin näin, vaan niistä ei puhuta! Ennen tuulimylly kun paljaaksi kaluttu turvesuo
| Ilmoita asiaton kommenttiVaativainen Irmeli 14.3.2017 14:36
Höpö höpö ne äänet minnekkään oo vähentynyt,eikä vähene.2 desipeliä pienemmäksi logaritmisellä funktiolaskulla,ei todellakaan vaikuta mitään vaikka miten laskisi,melu on saastetta omalla tavallaan ja tulee olemaan,ei ääni laskutoimituksilla muutu lisää vain tukiaisilla pystytettyjä rupeleita joka paikkaan niin hermot menee ku nytkin jo närästää yli 3 kilometrin päässä oleva yksi ainut propelli vaikka olen huonokuuloinen.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 14.3.2017 12:40
Sahalaidasta on myös se hyöty, että kuoleepahan lapoihin osuvat linnut kerralla eivätkä jää kitumaan.
| Ilmoita asiaton kommentti