REFRRER:path /

Miksi komeiden ja kauniiden liitto päätyy usein eroon? Näin erotat himon, ihastumisen ja kiintymisen

Evoluutiopsykologin mukaan kaikkein onnellisimpia liitoissaan ovat kohtuullisen hyvännäköiset. Vähemmän maskuliininen mies on testosteronikimppua romanttisempi.

Jos miehellä on paljon testosteronia, hän on vähemmän romanttinen ja enemmän kiinnostunut myös muista naisista. Jos testosteronia on vähemmän, mies on romanttisempi.

Elina Pajunen

Toisen lähellä tulee kivan levoton olo, toinen on muuten vain ihan hirveän mukava. Mistä tietää, kumpaan olen oikeasti ihastunut?

– Siihen, kummassa et näe mitään vikoja, evoluutiopsykologi Markus J. Rantala vastaa.

Ihastumisen hetkellä kättä lyövät sekä ihmisen alkukantainen biologia että tietoinen analysointi uuden suhteen hyödyistä ja haitoista.

Rakastuminen aiheuttaa aivoissa hormonimyräkän, jonka päätehtävänä on voittaa ihastumisen kohde puolelleen.


Rantalan mukaan juuri hormonit mahdollistavat parisuhteen alkamisen, sillä ne saavat näkemään kumppaniehdokkaan ruusunpunaisten lasien läpi.

– Kukaan ei pääsisi parisuhteeseen, jos aina tietoisesti pyrkisi valikoimaan täydellisen kumppanin, sillä kaikissa on vikoja.

Jos siis mietit kahden ehdokkaan välillä, kumpaan olet oikeasti rakastunut, et Rantalan mukaan ole rakastunut kumpaankaan.

– Silloin kun on aidosti ihastunut, valinta on päivänselvä.

Esteet ja välimatka voivat pitkittää ihastumista

Rakkaus jaotellaan perinteisesti seksuaaliseen himoon, romanttiseen rakkauteen ja kiintymykseen. Kiintymystä tarvitaan pitkään parisuhteeseen.

Himon ja ihastumisen erottaa ainakin kohteiden määrästä.

– Ihastumisen tarkoitus on keskittää kaikki tarmo yhden kumppaniehdokkaan hurmaamiseen ja latistaa kiinnostus muita kohtaan, Rantala sanoo.

Ihastuminen voi tapahtua hyvin nopeasti tai varsin hitaastikin. Joskus ihastuminen kestää sitä pidempään, mitä enemmän on vastoinkäymisiä.

– Usein ihastumisvaihe loppuu yhteen muuttamiseen, sillä yhteen saattamisen tavoite on silloin saavutettu. Kaukosuhde saattaa ylläpitää ihastumisen tunnetta pidempään, Rantala toteaa.

Toisin kuin ihastumista, himoa voi kokea moniin ihmisiin.

Himo on ihmisen yksi alkukantaisimmista vieteistä, ja sen tavoite on muodostaa seksuaalinen side monen eri henkilön kanssa. Himo voi syttyä ja sammua varsin nopeastikin.

Himo ja rakkaus aktivoivat aivoissa eri alueita, ja ne voivat siten toimia sekä yhtä aikaa tai erikseen. Joskus himo johtaa rakkauteen, joskus ystävyys ensin rakastumiseen ja sitten himoon.

E-pillerit muuttavat miesmakua

Himoon vaikuttavat hormonit ovat ensisijaisesti sukupuolihormoneja eli testosteronia ja estrogeenia.

Ihminen, jolla on korkea testosteronitaso, tuntee himoa keskimääräistä useammin. Sukupuolihormonien tasot vaihtelevat päivittäin, viikoittain ja elämänvaiheiden mukaan.

Kuukautiskierron hormonivaihtelut vaikuttavat myös miesmakuun.

– Ovulaation aikaan naisen himo kasvaa, ja nainen hakee tavallista maskuliinisempaa miestä, Rantala sanoo.

Taustalla on biologinen tarve löytää mahdollisimman hedelmällinen mies. Muissa kuukautiskierron vaiheissa nainen tutkimusten mukaan sen sijaan valitsee todennäköisemmin seksikumppanikseen miehen, joka pysyy suhteessa mahdollisimman pitkään.

Rantalan mukaan naiset suosivat kumppanin valinnassa itsensä kanssa geneettisesti erilaisia miehiä. Tätä yhteensopivuutta selvitetään etenkin tiedostamattomien ominaistuoksujen perusteella. Hajun kautta saadaan tietoa muun muassa toisen terveydentilasta ja hormonitasoista.

Rantalan mukaan e-pillerit kuitenkin muuttavat naisten miesmaun.

– E-pillereitä käyttävä nainen alkaakin suosia geneettisesti samankaltaisten miesten hajuja.

Komea pettää todennäköisemmin

Hormonit saattavat vaikuttaa myös rakkaussuhteiden kestoon. Rantala puhuu erityisesti miesten testosteronitason merkityksestä.

Jos miehellä on paljon testosteronia, hän on vähemmän romanttinen ja enemmän kiinnostunut myös muista naisista. Hänellä on todennäköisesti myös enemmän kysyntää kuin muilla miehillä.

Jos testosteronia on vähemmän, mies on romanttisempi. Tällöin onnistumisen todennäköisyys parisuhteessa kasvaa.

– Mitä komeampi mies, sitä todennäköisemmin hän pettää ja sitä vähemmän kiintyy kumppaniinsa, Rantala sanoo.

– Jos taas nainen on oikein hyvännäköinen ja miehen markkina-arvo parisuhdemarkkinoilla on alempi, se aiheuttaa helposti mustasukkaisuutta.

Rantalan mukaan ei siis olekaan sattumaa, että filmitähdillä avioliitot ovat usein lyhyitä ja pettämistä tapahtuu paljon.

– Onnellisimpia eivät ole komeimmat ja kauneimmat vaan kohtuuhyvännäköiset.

Suhteen loppuessa iskevät vieroitusoireet

Rakkauden loppuminen saattaa Rantalan mukaan johtaa samankaltaisiin oireisiin kuin huumevieroituksessa. Stressihormonitaso nousee korkealle, ihminen tuntee voimakasta ahdistusta, jopa sydänoireita.

– Ahdistus voi olla niin voimakasta, että tuntuu, että kaikki on loppu ja mitään ei ole tehtävissä, Rantala kuvaa.

– Ihastuminen on saanut ihmisen keskittämään kaiken energiansa ihastuksen kohteeseen, ja kun tämän syystä tai toisesta menettää, ei näekään, että merihän on täynnä kaloja.

Yksi tehokkaimmista keinoista estää masennus rakkaussuhteen loppuessa on rankka liikunta.

– Paras keino on juosta suru pois, Rantala toteaa.

Voimakkaassa liikunnassa erittyy mielihyvää tuottavia endorfiineja ja endokannabioideja, mikä helpottaa ahdistuksen tunnetta.

– Myös esimerkiksi jalkapallon pelaaminen voi helpottaa, sillä se vaatii liikunnan lisäksi täyden keskittymisen. Näin ei ehdi märehtiä eroon johtaneita syitä.

Toisaalta eroon johtaneiden syiden analysointikin on tarkoituksenmukaista, sillä parhaimmillaan se auttaa jatkossa välttämään samojen virheiden toistamista.

Lähteenä käytetty myös Emilia Vuorisalmen kirjaa Sekaisin lovesta. Otava, 2015.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti