REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Missä joutsenet luuraavat?

Edellisen kerran joutsenbongaus järjestettiin kolme vuotta sitten

Pertti Granqvist
Tänä viikonloppuna bongaillaan joutsenia.

STT, MIMMA LEHTOVAARA

Helsinki

Tänä viikonloppuna bongaillaan joutsenia. BirdLife Suomen tapahtuman tarkoituksena on selvittää, missä joutsenet levähtävät ja minkä verran lintuja on.

Edellisen kerran joutsenbongaus järjestettiin kolme vuotta sitten. Tuolloin syyskannan suuruudeksi arvioitiin noin 70  000 laulujoutsenta.

Syyskanta muodostuu Suomessa pesivistä pareista, niiden poikasista, pesimättömistä esiaikuisista linnuista ja Suomen kautta muuttavista Venäjän joutsenista, kertoo järjestö. Joutsenmäärät ovat suurimmillaan juuri syksyisin.

Joutsenhavaintojen lisäksi BirdLifelle voi ilmoittaa paikkoja, joissa sähköjohdot voivat vahingoittaa joutsenia. Useampi kuin joka toinen raportoitu kuollut laulujoutsen on kuollut sähköjohtotörmäykseen, BirdLife kertoo. Sähköjohtokuolemia voidaan vähentää johtoihin kiinnitettävillä huomiopalloilla.


Havaintoja voi kertoa esimerkiksi www.joutsenbongaus.fi-sivustolla. Sen tietoja päivitetään jo tästä viikonvaihteesta alkaen.

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu, ja se pesii koko maassa. Sen sijaan kyhmyjoutsenta tavataan pääosin rannikoilla ja saaristossa, mutta jonkin verran myös sisämaan vesistöissä.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »