REFRRER:path /

Jari Tolonen: Pelkään, että uudistuksesta tulee kiireessä susi tai sekasikiö

Suurilla kaupungeilla on monia huolia maakuntamallin sekä koko sote-uudistuksen suhteen. Lännen Media tavoitti keskiviikkona kaikkiaan 13 kaupungin johtavaa virkamiestä ajatuksistaan maakuntamalliin.

Suurten kaupunkien johtajista moni vierastaa sote-uudistukseen liittyvää maakuntamallia. Suurten C21-kaupunkien johtajat kokoontuivat Tampereelle helmikuussa 2018.

Ossi Rajala, Niina Huuhtanen, Sari Rautanen

Monella suurella kaupungilla on epäluuloja sote-uudistusta ja erityisesti sen sisältämää maakuntamallia kohtaan. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) ei näin ole yksin kuntakentällä rusikoimassa maakuntamallia. Vapaavuori arvioi tiistaina blogissaan, että malli kaatuu vielä kevään aikana.

Lännen Media kysyi keskiviikkona kaupunginjohtajilta, ovatko he Vapaavuoren kanssa samoilla linjoilla. Suurimmista 21 kaupungista 11 vastasi, minkä lisäksi LM tavoitti Forssan ja Kajaanin johtajat.

Esimerkiksi Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry (sit.) ei Vapaavuoren tavoin näe maakuntamallissa hyvää, ja maakuntavaalien toteutuminen on hänestä epävarmaa.

– Meidän lausunnoissa on jo aiemmin ollut, ettei maakuntamalli tuo lisäarvoa. Se vain lisää kustannuksia ja hallintorajoja, Häyry pohtii.


Kaupunginjohtajissa on toki heitäkin, jotka kokevat, että eteenpäin olisi mentävä, vaikka hallituksessa syntynyt kompromissi ei miellyttäisi.

”Kello tikittää”

Huolia on kuitenkin monilla. Esimerkiksi Turun kaupunginjohtajan Minna Arveen (kok.) mielestä elinkeinopolitiikan roolit eivät ole maakuntamallissa ja sitä koskevassa lainsäädännössä tarpeeksi selkeät. Moni johtaja pitää myös uudistuksen tilaa sekavana.

– Kello tikittää, ja kaikilla tuntuu olevan hirveä paine. Pelkään, että uudistuksesta tulee kiireessä susi tai sekasikiö, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen (sit.) sanoo.

Tolosen mielestä uudistus on sekavammassa tilanteessa kuin vuosi sitten.

– Kainuussa on osittain samantyyppinen ratkaisu käytössä jo nyt, kuin mitä maakuntauudistuksella haetaan. Jos sote-rahoitukset ja valtionosuudet olisi pidetty ennallaan, olisimme saattaneet pärjätä nykyiselläkin mallilla. En ole uudistuksen raivokas vastustaja, mutta en kannattajakaan. Varmasti uudistus joudutaan palastelemaan siten, että laitetaan sote kärkeen ja pikkuisen unohdetaan maakuntauudistus, Tolonen ennakoi.

Ristivetoa

Eduskunnan pitäisi saada kesäkuussa sote-paketti valmiiksi, jos maakuntavaalit halutaan järjestää syksyllä. Se, saadaanko valmista aikaiseksi, on auki. Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) sanoo, että jos vertaa viime syksyä tähän syksyyn, vaalien järjestäminen näyttää epävarmemmalta.

– Ristivetoa on syntynyt yksittäisen hallituspuolueen sisällekin.

Monen mielestä sote-uudistus olisi selvästi tärkeämpi saada maaliin kuin maakuntauudistus. Toisaalta myös valinnanvapaus kerää kritiikkiä.

– Valinnanvapaus ei voi tarkoittaa, että valitsemme 3-4 suuresta yrityksestä, kertoo Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi (sit.).

Aiheen merkittävyyden vuoksi Lännen Media käyttää poikkeuksellisesti jutussa myös kaupunginjohtajien puoluetunnusta, jos se on ollut toimituksen tiedossa.

Edit 8.30 Täydennetty juttua Jari Tolosen kommenteilla.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti