REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »

Oikeusasiamies selvittää Sipilän mahdollisesta esteellisyydestä tehdyt kantelut

Pekka Lassila
Pääministeri Juha Sipilän mahdollisesta Terrafamepäätöksen esteellisyydestä tehdyt kantelut käsitellään oikeusasiamiehen kansliassa.

STT, MINNA NYRHINEN-BLAZQUEZ

Helsinki

Oikeuskanslerille ja oikeusasiamiehelle on tullut toistakymmentä kantelua pääministeri Juha Sipilästä (kesk.). Kantelut liittyvät pääministerin mahdolliseen jääviyteen Terrafamen pääomittamisessa.

Tiedottaja Minna Kuisma oikeuskanslerinvirastosta kertoo, että virastoon kanteluita on tullut yli kymmenen. Oikeusasiamiehen kansliaan kanteluita on kirjattu kaksi, sanoo esittelijäneuvos Pasi Pölönen. Hän pitää todennäköisenä, että kanteluita tulee vielä lisää.

Pölönen kertoo STT:lle, että Sipilän mahdollisesta esteellisyydestä tehdyt kantelut käsitellään oikeusasiamiehen kansliassa. Tämä johtuu siitä, että asia on tullut oikeusasiamiehelle vireille aiemmin. Oikeuskansleri ja oikeusasiamies ovat rinnakkaiset viranomaiset, jolloin asioiden käsittely keskitetään aina jommallekummalle.

–  Oikeuskansleri ja oikeusasiamies ovat olleet yhteydessä ja olleet yksimielisiä siitä, että asia etenee normaalin aikaprioriteettisäännön mukaan, eli kun oikeusasiamiehelle on tullut asia aiemmin vireille, niin käsittely keskitetään tänne.

Myös oma selvityspyyntö siirtynee

Pölösen mukaan myös Sipilän esikunnan pyytämä selvitys mahdollisesta esteellisyydestä tai jääviydestä siirtyy todennäköisesti oikeuskanslerilta oikeusasiamiehelle.

–  Todennäköisesti, jos se liittyy samaan kokonaisuuteen, Pölönen vastaa.

Oikeusasiamies pyrkii käsittelemään tehdyt kantelut mahdollisimman nopeasti, mutta perusteellisesti. Pölösen mukaan seuraava etappi on päättää, onko eri tahoilta pyydettävä selvitystä asiaan liittyen.

Sipilän lapsilleen kolme vuotta sitten siirtämä sijoitusyhtiö omistaa viisi prosenttia Katera Steelistä, joka on saanut puolen miljoonan euron arvoisen tilauksen Terrafamelta. Katera Steelin pääomistajat ovat Sipilän serkkuja ja enoja.

Terrafame sai pari viikkoa sitten hallitukselta luvan jatkaa rahoitusneuvotteluita vielä vuodenvaihteen yli. Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti myös, että Terrafame Groupin lisäpääomitukseen varataan 100 miljoonaa euroa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »