REFRRER:path /

Paavo Väyrynen lähtee presidenttitaistoon vastustamaan yhteisvaluuttaa, sotilasliittoa ja pakolaiski

Väyrynen lähti kisaan, koska ei pystynyt kannattamaan muita ehdokkaita

STT, ANTTI TUOMINEN

Helsinki

Suomalaisen politiikan ikuisuushahmo Paavo Väyrynen, 70, kertoi lauantaina, että hän pyrkii presidenttiehdokkaaksi kannattajayhdistyksen kautta. Hän lähtee presidenttitaistoon kritisoimalla nykyistä politiikkaa ja kansainvälistä liittoutumista. Väyrynen vastustaa Nato-jäsenyyttä, hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa ja Suomen jäsenyyttä euroalueessa.

Viime vuonna Väyrynen vaati euroeroa kansalaisaloitteella, jonka tie tyssäsi marraskuussa perustuslakivaliokuntaan.

Väyrynen tahtoo silti yhä puhua eurosta. Hänen mukaansa euroalueen tiivistyvä yhteistyö vaatisi unionin perussopimusten rukkaamista ja silloin presidentti voisi puuttua peliin.

– Suomen jäsenyys euroalueessa on meille ongelma. Yleensä EU-politiikka kuuluu valtioneuvostolle, mutta jos on kysymys Suomen ydineduista, se on myös presidentin asia.

”En halua sanoa tarkkoja lukuja”


Väyrynen haluaa kiristyksiä Suomen maahanmuuttopolitiikkaan. Hänen mielestään Suomi esimerkiksi ottaa liikaa pakolaisia. Väyrynen luopui lauantaina kansalaispuolueen puheenjohtajuudesta, mutta vetosi puolueen maahanmuutto-ohjelmaan, jota hän on ollut valmistelemassa. Siinä ei kerrota, kuinka paljon pakolaisia Suomen pitäisi ottaa.

Väyrynen ei suostunut tarkentamaan ajatuksiaan kiintiön koosta STT:n haastattelussa.

–  Pidämme nykyistä kiintiötä liian korkeana. En halua sanoa tarkkaa lukua, mutta nykyinen on 750, ja sitä pidän suurena.

Väyrynen ehdottaa, että Afrikan rannikolla perustettaisiin pakolaisleirejä, joille Eurooppaan pyrkivät ihmiset ohjattaisiin. Leireillä selvitettäisiin, keillä on oikeus pakolaisasemaan. Väyrysen mukaan leirejä voisi perustaa myös Libyaan. Maa on ollut sekasorrossa vuodesta 2011, jolloin itsevaltias Muammar Gaddafi syrjäytettiin.

”Kaikki mahdollisuudet ovat olemassa”

Ennen kuin Väyrynen voi kutsua itseään presidenttiehdokkaaksi, on hänen tukijoukoillaan edessään melkoinen savotta kannattajakorttien keräämisessä. Valitsijayhdistyksen perustamiseen tarvitaan vähintään 20 000 äänioikeutetun jäsenen allekirjoittamat kannattajakortit.

Väyrynen sanoi lauantaina tiedotustilaisuudessa, että hänellä on viisi vaaliteemaa. Ne ovat Suomen itsenäisyyden vaaliminen, sotilaallinen liittoutumattomuus, hallittu maahanmuuttopolitiikka, maan kokonaisetua palveleva aluepolitiikka ja globaalien ongelmien ratkaiseminen eli Väyrysen mukaan ihmiskuntapolitiikka.

Presidentinvaaleihin ovat ilmoittautuneet ehdolle Sauli Niinistö, keskustan Matti Vanhanen, RKP:n Nils Torvalds, vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Niinistö on asettumassa ehdokkaaksi valitsijayhdistyksen kautta. SDP:n ehdokkuudesta kisaavat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero.

Väyrynen mielestä ehdokkaiden joukossa ei ole ketään, jota kannattaa. Niinpä hän lähti presidenttikisaan jo neljättä kertaa. Aiemmilla kerroilla hän on ollut keskustan ehdokkaana.

Väyryseltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, uskooko hän nousevansa presidentiksi.

–  Se on täysin mahdollista. Enpä lähde tässä vaiheessa ennustelemaan. Kaikki mahdollisuudet ovat olemassa, Väyrynen kommentoi.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti