REFRRER:path /

Paperiliitto ja Metsäteollisuus löysivät sovun – kaksivuotinen sopimus

Metsäteollisuus: Ulkopuolisen työvoiman käyttöä laajennetaan

STT

Helsinki

Paperiliitto ja Metsäteollisuus ovat päässeet neuvottelutulokseen uudesta työehtosopimuksesta. Paperiliitto kertoo, että sopimuskausi on kaksi vuotta. Palkankorotusten vaikutus on liiton mukaan alan keskipalkasta laskien ensimmäisenä vuonna 1,8 prosenttia ja toisena 1,7 prosenttia. Metsäteollisuuden mukaan kustannusvaikutus on koko sopimuskaudella keskimäärin 1,5 prosenttia vuositasolla.

Korotukset sisältävät yleiskorotuksen ja paikallisesti sovittavan erän, joka on Metsäteollisuuden mukaan 60 prosenttia koko korotuksesta.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kertoo, että neuvottelutulos syntyi viime yönä puolen kolmen maissa.

–  Kuukausi takaperin oli vielä nolla pöydässä ja vuoden paperi ja sitten saatiin kahden vuoden paperi kuitenkin ja maan yleistä linjaa noudattavat korotukset, Vanhala perustelee tes-neuvottelukunnan tyytyväisyyttä tulokseen.


Metsäteollisuus tarjosi lokakuussa vuoden sopimusta ilman palkankorotuksia, mikä kuumensi tunteita neuvottelupöydissä.

Tuolloin Metsäteollisuus perusteli nollatarjousta sillä, että työntekijäliitto ei ole ollut valmis puhumaan merkittävistä tuottavuutta parantavista muutoksista työehtosopimukseen.

Ylityökielto ja paikallisen yhteistoiminnan kielto raukeavat

Paperiliitto aikoo nyt kertoa neuvottelutuloksen tekstikysymyksistä tarkemmin vasta hallintojen kokousten jälkeen ensi viikolla.

Metsäteollisuus sen sijaan avaa tekstikysymyksiä tiedotteessaan. Työnantajan mukaan neuvottelutulos mahdollistaa ulkopuolisen työvoiman käytön muun muassa siivouksessa ja vartioinnissa. Paikallisesti sopien ulkopuolista työvoimaa voidaan lisäksi käyttää varastotoiminnassa sekä lastaus- ja purkutöissä.

–  Muutokset työehtosopimukseen mahdollistavat yrityksissä tuottavuuden parantamisen paikallisella sopimisella. Toimiva paikallinen sopiminen edellyttää luottamusta, jolle uusi työehtosopimus tarjoaa pohjan, sanoo Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Sopimuksen hyväksyminen vaatii vielä molempien osapuolien hallintojen hyväksyntää. Sopu tarkoittaa, että Paperiliiton julistama ylityökielto ja paikallisen yhteistoiminnan kielto raukeavat.

Jätä kommentti