Pekkarinen lähtee, mutta termi pekkarointi jää poliittiseen kielenkäyttöön
Kommentti: Termillä on negatiivinen kaiku, mutta on kokoomuksen varapuheenjohtajakin kerran julistautunut pekkaroijaksi sanan positiivisessa mielessä.

Aki Taponen
Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen, 70, ilmoitti perjantaina liittyvänsä siihen konkarikansanedustajien ryhmään, joka jättää eduskunnan ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa. Ensi keväänä Arkadianmäeltä lähtevät vapaaehtoisesti myös muun muassa Pertti Salolainen (kok.), Seppo Kääriäinen (kesk.) ja Tapani Tölli (kesk.).
Heistä Pekkarinen tullaan eittämättä muistamaan pisimpään. Se johtuu siitä, hänen ansiostaan Suomen poliittiseen keskusteluun syntyi lähtemätön termi pekkarointi. Se tarkoittaa armotonta kotiinpäin vetämistä oman vaalipiirin hankkeille kuten silloille ja teille.
Termi synnytti 21 vuotta sitten Jyväskylän Korpilahdelle Pekkarisen vaalipiiriin rakennettu Kärkistensalmen silta, joka on yksi Suomen pisimmistä. Komea vinoköysisilta korvasi hankalan lossimatkan, jossa autojonot lossille saattoivat kestää kaksikin tuntia. Pitempi autoreitti toi yli 80 kilometriä ylimääräistä ajoa.
Sillan rakentamisesta päätettäessä Mauri Pekkarinen työskenteli pääministeri Esko Ahon (kesk.) lama-ajan hallituksen sisäministerinä. Pekkarinen ajoi Keski-Suomen ykköshankkeena pidettyä siltahanketta uutterasti riihimäkeläisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen (kok.) valmistelemaan valtion lisäbudjettiin.
Pekkarisen onnistuttua saamaan siltahankkeen läpi Viinanen loi suomen kieleen uuden sanan pekkarointi. Sitä käytetään edelleenkin negatiivisessa merkityksessä kuvaamaan siltarumpupolitikointia.
Pekkarista negatiivinen mielleyhtymä on harmittanut. Hän on korostanut sillan yhteiskuntataloudellista kannattavuutta ja maan tasapuolista kehittämistä.
Siltahankkeessa Pekkarinen löi hynttyyt yhteen silloisen liikenneministerin Ole Norrbackin (r.) kanssa. Hän sai samassa yhteydessä ajettua läpi Raippaluodon sillan omassa Vaasan vaalipiirissään.
On termiä pekkarointi käytetty myös positiivisessa merkityksessä. Kun valkealalainen Ismo Partanen nousi 1990-luvun puolivälissä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi, hän ilmoitti valinnan jälkeen pyrkivänsä profiloitumaan ”kokoomuksen Pekkariseksi”, tiukaksi edunvalvojaksi.
Tamperelainen Partanen toimii nykyään Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtajana.
Nimetön 10.9.2018 22:04
Pekkarinen on siis tehnyt juuri niin kuin on luvannut omille äänestäjilleen. Taitaa olla ainoastaan Väyrynen, joka on myös edustanut oman alueensa ihmisten etuja. Tällaisia poliitikkoja on hyvin harvassa, joten kaikki kunnia miehelle, joka on myös pitänyt lupauksensa.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 9.9.2018 12:28
Eduskunnan pitää säätää laki, jolla kansanedustajuus rajoitetaan 64 ikävuoteen. Nyt hillotolpalla sinnitellään dementiankiilto silmissä niin pitkään kuin sokeri suussa sulaa, eikä älytä enää edes pekkaroidakaan.
| Ilmoita asiaton kommenttiHelpotuksen huokaus kuitenkin, kun nuo ikikompurat saadaan pois sotkemasta ihmisten asioita. Eivät ehkä itse olisi asiaa huomanneetkaan, mutta nuorempi vierustoveri on nyhjäissyt hihasta useamman kerran.
Nuoret kehiin 11.9.2018 14:00
Olen täysin samaa mieltä. Joillekin oikea osoite olisi vanhainkoti, mutta ei kun vaan yritetään eduskuntaan.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 7.9.2018 19:50
Lähtihän se demari Jaakonsaarikin siviliin mutta sitä juttua ei päästetty ”ilmaiseksi” keskusteluun. Jostain syystä.?!
| Ilmoita asiaton kommenttiEri planeetalta 7.9.2018 18:44
Pekkarinen harrasti myös ihan sukulaisten suosimistakin mm. tuulivoimaesityksissään.
En äkkiä muista yhtään Pekkarisen kannanottoa josta olisi samaa mieltä ollut hänen kanssaan. Ihme tyyppi.
| Ilmoita asiaton kommenttiNimetön 10.9.2018 15:42
Eikö Sipilä ole jatkanut samalla linjalla?
| Ilmoita asiaton kommentti