REFRRER:path /

Perussuomalaisten Lohela nousemassa puhemieheksi

Soini: Nuori ja pätevä nainen.

Markku Ulander
Turkulaisesta Maria Lohelasta, 36, on tulossa eduskunnan kaikkien aikojen nuorin puhemies. Hän on toisen kauden kansanedustaja ja koulutukseltaan humanististen tieteiden kanditaatti.

STT, Susanna Jääskeläinen

Perussuomalaiset on nostamassa eduskunnan puhemiehen paikalle toisen kauden kansanedustajan, 36-vuotiaan turkulaisen Maria Lohelan.

– Olemme todella iloisia ja ylpeitä siitä, että meillä on nuori, pätevä naispuhemies Suomessa, puolueen puheenjohtaja Timo Soini kehui ryhmäkokouksen jälkeen torstaina.

Lohela lupasi olla puhemiehenä avoin, tasapuolinen ja reilu. Hänen mielestään eduskunnan puhemiehen on tärkeää olla tasapuolinen, eikä hän aio ottaa voimakkaan yhteiskunnallisen keskustelijan roolia kuten edeltäjät Sauli Niinistö (kok.) ja Eero Heinäluoma (sd.).

– Koen että olisi parempi, että en välttämättä hirvittävän voimakkaasti ottaisi kantaa kaikkiin yhteiskunnallisiin asioihin. Nyt Suomessa on niin vaikeat ajat, että kaikki äänet on tärkeää saada minun mielestäni kuuluviin.

Lohela on englannin kääntämistä ja tulkkausta opiskellut humanististen tieteiden kandidaatti. Hän on tullut tunnetuksi yhtenä maahanmuuttopolitiikan kriitikoista. Soini kiisti, että hänen valintansa liittyisi puolueen maahanmuuttokriittisten edustajien pitämiseen tyytyväisinä.

Eduskunta valitsee puhemiehen ja kaksi varapuhemiestä vaalilla perjantaina.

Kysymys perussuomalaisten yhtenäisyydestä nousi jälleen esille, kun kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala ilmoitti vastustaneensa hallitukseen menoa EU-tukilainoja koskevan linjauksen vuoksi. Soini kiisti, että asia jakaisi puoluetta laajemminkin.

– Jos on sata ihmistä paikalla ja yksi vastustaa, niin lienee prosentin paikkaa.

Myöhemmin torstaina kansanedustaja Olli Immonen sanoi Iltalehdelle olevansa Saarakkalan kanssa samalla kannalla.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti