REFRRER:path /

Poliisi: Porvoossa leikkipuiston puukotuksesta epäilty isä noin 40-vuotias Ranskan kansalainen

Porvoon puukotuksen tapahtumapaikalle on jo tuotu kukkia ja kynttilöitä.

STT

Porvoo

KATSO VIDEO!

Itä-Uudenmaan poliisi kertoo, että Porvoossa leikkipuiston puukotuksesta epäilty mies on noin 40-vuotias ja Ranskan kansalainen. Häntä epäillään henkirikoksesta, jonka uhri oli hänen noin kolmivuotias lapsensa.

Miehen epäillään puukottaneen lasta Lyseon leikkipuistossa aamulla. Lapsi kuoli vammoihinsa sairaalassa. Epäilty otettiin heti kiinni tapahtumapaikalta puistosta.

Poliisi kertoo nyt tutkivansa epäillyn teon motiivia ja olosuhteita. Miehen kuulustelut aloitetaan huomenna.

Poliisi kertoi aiemmin, että lapsi oli viety paikalta helikopterilla sairaalaan.


Poliisin partio sai aamukahdeksalta ilmoituksen väkivallanteosta puistossa. Tapahtumat olivat alkaneet viitisen minuuttia aiemmin. Isä oli poliisin mukaan hakenut lapsen luvatta kotoa ja vienyt läheiseen leikkipuistoon, missä oli alkanut pahoinpidellä lasta.

Partio sai voimakeinoin keskeytettyä väkivallanteon, ja epäilty otettiin poliisin haltuun.

Poliisi kertoo, että paikalla oli useita silminnäkijöitä. Tapauksen tutkintaa jatketaan epäillyn ja silminnäkijöiden kuulusteluilla heti kun mahdollista.

Kriisiapua Itä-Uudellamaalla saa numeroista 040 517 4194 ja 040 861 1663. Sosiaalipäivystyksen puhelin soi päivällä sen verran, että kriisiapuun avattiin toinenkin numero, kertoo palvelujohtaja Maria Andersson Porvoon kaupungista.

Leikkipuiston luona on päivystänyt seurakuntatyöntekijöitä. Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherranvirastosta kerrotaan, että lisäksi Porvoon Pikkukirkko on avoinna ja siellä on saatavissa keskusteluapua suomeksi ja ruotsiksi.

STT:n tietojen mukaan tapauksen silminnäkijöiden joukossa on ilmeisesti ainakin leikkipuiston lähellä liikkuneita lukiolaisia tai koululaisia.

”Todella harvinaista”

Poliisi ei ole kertonut enempää yksityiskohtia Porvoon rikosepäilystä. Tutkinta on aivan alussa.

Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista kerrotaan, että on hyvin harvinaista, että yksittäinen 1–14-vuotias lapsi joutuu Suomessa henkirikoksen uhriksi.

–  Tässä tapauksessa tekotapakin on todella harvinainen, kommentoi instituutista puukotusepäilyä yliopistotutkija Martti Lehti.

Suomessa joutui esimerkiksi vuosina 2003–16 henkirikoksen uhriksi 78 alle 15-vuotiasta. Heistä puolet oli tyttöjä ja puolet poikia. Instituutin henkirikosseurannan mukaan tapauksista 48:ssa surmaaja oli lapsen äiti ja 24:ssä isä.

Lehti kertoo yleisintä olevan, että äiti surmaa vastasyntyneen lapsensa.

Kun esimerkiksi 1–10-vuotias joutuu henkirikoksen uhriksi, varsin usein on Lehden mukaan kyse perhesurmasta, jossa jompikumpi vanhemmista surmaa perheen kaikki lapset.

Tänä vuonna instituutin tiedossa ei ollut yhtään alle 15-vuotiaaseen kohdistunutta henkirikosta.

Useita järkyttäneitä tekoja tällä vuosikymmenellä

Viime vuosina Suomessa järkyttäneisiin tapauksiin, joissa henkirikoksen uhrina on ollut oma pieni lapsi, kuuluu esimerkiksi kahdeksanvuotiaan helsinkiläistytön murha. Tytön isän ja äitipuolen elinkautiset vankeustuomiot murhasta ja muusta kaltoinkohtelusta jäivät voimaan. Korkein oikeus hylkäsi tuomittujen valituslupahakemukset.

Tyttö murhattiin kotonaan äitienpäivänä 2012. Isä ja äitipuoli sitoivat lapsen niin, että tämä kuoli hitaasti tukehtumalla. Aiemmin tyttöä oli muun muassa lyöty ja pakkosyötetty.

Keväällä 2012 järkytti myös kolmena murhana tutkittu perhesurma Helsingin Bulevardilla. Poliisi löysi kuolleena perheen kodista nelikymppisen äidin sekä 1- ja 3-vuotiaat lapset. Koska tekijäksi epäilty isä oli kuollut, asian käsittely päättyi esitutkintaan.

Oulua ja koko maata järkytti syvästi myös tapaus, jossa nainen tuomittiin hovioikeudessa 13 vuoden vankeuteen viiden vauvansa tappamisesta. Korkein oikeus ei ottanut juttua käsittelyyn. Ruumiit löytyivät vuonna 2014 oululaisen kerrostalon kellarikomerosta.

Rautavaaralla Pohjois-Savossa tapahtui tragedia syksyllä 2014, jolloin surmista epäiltiin perheen äitiä. Nainen sekä hänen 1-, 2- ja 6-vuotiaat lapsensa kuolivat, kun nainen poliisin mukaan ajoi tahallaan linja-auton keulaan.

Edit klo 19.25: liitetty video tapahtumapaikalta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti