REFRRER:path /

Poliisi otti kiinni neljä uusnatsia ja takavarikoi kulkueen hakaristiliput

Vajaat 2 000 vastamielenosoittajaa marssi Helsingin keskustassa.

Arttu Laitala
Uusnatsit marssivat Helsingissä kantaen hakaristilippuja ja tehden natsitervehdyksiä. Poliisi otti hakaristiliput pois.

STT, Jussi Lankinen,

Tuuli Oikarinen,

Mika-Matti Taskinen

Poliisi takavarikoi torstaina iltapäivällä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoittajilta kolme hakaristilippua. Samalla se otti kiinni neljä mielenosoittajaa.

Poliisin mukaan kiinniotot tehtiin rikoksilta ja häiriöltä suojaamiseksi. Viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan pidätetyt ovat suomalaisia ja he olivat heilutelleet natsilippuja kulkueen kärjessä.

– Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, kertoo yleisjohtaja, ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi ei kommentoi tässä vaiheessa mahdollisia rikosnimikkeitä. Hakolan mukaan mielenosoitus sujui muuten rauhallisesti. Mellakkavarusteisia poliiseja oli paikalla paljon, ja osa heistä oli aseistautunut paineilma-asein.

Mielenosoittajat pitivät aikansa puheita ja tekivät natsitervehdyksiä Töölön Kisahallin vieressä, kunnes hajaantuivat ja siirtyivät kohti Töölön toria ja äärioikeiston 612-marssia. STT:n paikalla olevan toimittajan mukaan siihen osallistuu muutama sata ihmistä ja tunnelma on rauhallinen. Kulkue on lähtenyt kohti Hietaniemen hautausmaata.

Vastarintaliikkeen marssiin osallistui pari-kolmesataa ihmistä. Joukossa oli muun muassa joitakin kymmeniä Soldiers of Odin -katupartioliikkeen jäseniä ja muutama kymmenen ihmistä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väreissä.

Alkumatkasta mielenosoittajajoukko pysäytettiin hetkeksi Hakaniemeen, mutta pääsi pian kiinniottojen jälkeen jatkamaan matkaansa kohti Töölöä.

Hakaniementorille ja Kallion kaduille oli kokoontunut runsaasti vastamielenosoittajia, jotka huusivat muun muassa ”ei natseja Kallioon, ei natseja mihinkään”. Hakolan mukaan Kallio ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjää epäillään kokoontumislain rikkoontumisesta, jos hänet pystytään identifioimaan.

Vastarintaliikkeen johtamat mielenosoittajat nimittelivät muun muassa pääministeri Juha Sipilää (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok.), presidentti Sauli Niinistöä ja europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa (ps.) kansanpettureiksi.

Uusnatsimielenosoittajia oli saapunut paikalle ainakin Ruotsista.

Keskustan Narinkkatorilta Taivallahden kentälle kulkenut Helsinki ilman natseja -vastamielenosoitus sujui rauhallisesti. Poliisin mukaan siihen osallistui noin 1 800 mielenosoittajaa. Joukko poistui Töölöstä kohti keskustaa ennen 612-marssin alkua.

Vastamielenosoituksen järjestivät A-ryhmä, Helsingin vasemmistonuoret, Suomi-Rojava sekä Varisverkosto.

Edit. klo 20.55: Lisätty kuvia.

Jätä kommentti