Professori: Suomi tukee Venezuelan vallanvaihtoa
EU-maiden tuen oppositiojohtaja Juan Guaidólle voi nähdä poliittisena kannanottona.

Maarit Uber
Suomi tunnusti Venezuelan oppositiojohtajan Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi maanantaina. Näin siitäkin huolimatta, että Suomi tunnustaa lähtökohtaisesti vain valtioita, ei hallituksia.
Ulkoministeri Timo Soinin (sin) erityisavustaja välitti tekstiviestillä Suomen kannan Ylelle.
– Kuten muutkin EU-maat, tukeakseen Venezuelan perustuslaillista prosessia, Suomi tukee Guaidóa Venezuelan vt. presidentiksi, viesti kuului.
Itä-Suomen yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Kati Kulovesi ei näe Suomen ilmoitusta Venezuelan hallituksen muodollisena ja oikeudellisena tunnustamisena vaan paremminkin poliittisena kannanottona.
– Tulkitsisin tämän ennemminkin vallanvaihdon prosessin tukemiseksi, Kulovesi sanoo.
EU-maiden rintamassa
Suomen lisäksi EU-maista myös Ruotsi, Tanska, Espanja, Portugali, Itävalta, Hollanti, Saksa, Ranska ja Britannia ovat tunnustaneet parlamentin puhemiehenä toimivan Guaidón Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.
Tämä tapahtui sen jälkeen kun itsevaltaisen presidentin Nicolás Maduron hallinto ei ilmoittanut uusien vaalien järjestämisestä seitsemän EU-maan ryhmän antamassa määräajassa. Maduroa syytetään valtaan takertumisesta ja humanitaarisen kriisin aiheuttamisesta Venezuelassa. Presidentin eroa on vaadittu massiivisissa mielenosoituksissa.
Euroopan parlamentti ilmoitti jo aiemmin, että se pitää Guaidóa Venezuelan väliaikaisena presidenttinä. Guaidón aseman on tunnustanut yhteensä noin 40 valtiota.
Yhdysvallat on pitänyt esillä myös sotilaallisen väliintulon mahdollisuutta Venezuelassa. Maduron liittolainen Venäjä puolestaan pitää muiden maiden tukea Guaidólle sekaantumisena Venezuelan asioihin.
Öljyriippuvuus syvensi kriisiä
Venezuelan on saattanut kuilun partaalle talouskriisi, joka on johtanut elintarvike- ja lääkepulaan sekä hyperinflaatioon. Öljyvaltion talouden alamäki jyrkkeni kun öljyn hinta romahti vuonna 2014. Maan sisäinen tilanne oli sekava jo tätä ennen.
Jo yli kolme miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta, suuri osa heistä naapurimaa Kolumbiaan. Se on yli kymmenesosa Venezuelan väestöstä.
Kriisin purkamista hankaloittaa se, että Maduron joukot ovat estäneet humanitääristen avustuskuljetusten pääsyn maahan.
Venezuelan epäselvä sisäinen tilanne pitänee maan otsikoissa jatkossakin. Kriisiin rauhanomaista ratkaisua hakeva kansainvälinen kontaktiryhmä vaatii maahan uskottavia presidentinvaaleja mahdollisimman pian.
Nimetön 11.2.2019 08:31
Onneksi suomessa vaihtuu hallitusvalta kevään vaalien jälkeen,soini,orpuoja sipilä laitetaan oppositioon.
| Ilmoita asiaton kommenttiPolitrukki 11.2.2019 06:08
”Suomi tukee perustuslaillista vallanvaihtoa”…
Tulee mieleen Tuntematon sotilas ja sieltä Lammio. Taisi tokaista ettei Suomen armeija ole punakaarti, jossa johtajat valitaan huutoäänestyksellä.
| Ilmoita asiaton kommenttiVenezuelan oppositiojohtajaa ollaan tuksemassa juurikin huutoäänestyksellä. Mielenkiintoista että ns demokraattisten maiden taholta on liitytty huutokuoroon itsensä presidentiksi korottaneen taakse ilman että tämä olisi osoittanut kunnioittavansa demokratian pelisääntöjä.
Venezuela on seuraava Syyria.
Nimetön 10.2.2019 22:57
Venezuelalaiset eivät edes tiedä,missä Suomi on.
| Ilmoita asiaton kommenttiaonyymi audi 10.2.2019 19:55
Suomi on aiemmin mesetyksekkäästi tukenut mm. Irakin ja Libyan johdon vaihtoa. Venezuela pääsee tähän samaan joukkoon Suomen tuella. Työkseen pizzaa audin takapenkillä ahmiva Soini kannattaa vallanvaihtoa, kuinkas muutenkaan, bensa ei saa loppua.
| Ilmoita asiaton kommentti