REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »

Puolustus: Perä ei ole päättänyt tiedotteiden sisällöistä

Syyttäjä vaatii Talvivaaran johtajalle vankeutta tiedottamisrikoksista

arkisto
Talvivaaran perustajaa ja toimitusjohtajaa Pekka Perää syytetään tänä aikana kahdeksasta tiedottamisrikoksesta.

STT, MIKKO GUSTAFSSON

Helsinki

Syyttäjä vaatii oikeudessa Talvivaaran toimitusjohtajalle Pekka Perälle ja entiselle varatoimitusjohtajalle Saila Miettinen-Lähteelle vankeusrangaistusta epäillyistä tiedottamisrikoksista. Entiselle toimitusjohtajalle Harri Natuselle syyttäjä vaatii sakkoja.

Käytännössä kysymys on siitä, onko Talvivaaran nykyinen tai entinen johto vienyt sijoittajia harhaan vuosina 2011–2013. Talvivaaran perustajaa ja toimitusjohtajaa Pekka Perää syytetään tänä aikana kahdeksasta tiedottamisrikoksesta. Entistä varatoimitusjohtajaa Saila Miettinen-Lähdettä syytetään kahdesta ja entistä toimitusjohtajaa Harri Natusta yhdestä tiedottamisrikoksesta.

Syyttäjään mukaan virheellistä tietoa on annettu muun muassa nikkelin tuotantomääristä. Syytetyt kiistävät syytteet.

–  Hallitus on toiminut (tiedottamisessa) täysin ammattimaisesti. Pekka Perä puolestaan ei ole päättänyt yhdenkään tiedotteen sisällöstä. Perä ei ole laiminlyönyt mitään velvoitteita eikä hänellä tällaiseen toimintaan olisi ollut mitään motiivia, Perää puolustava Petteri Sotamaa sanoo.


Syyttäjä vaatii yhtiölle myös puolen miljoonan euron yhteisösakkoa.

Sisäpiirikauppojen käsittely alkoi eilen

Tiedottamisrikokset nitoutuvat myös yhden Talvivaara-johtajan sisäpiiritiedon väärinkäyttöön, jota alettiin käsitellä eilen. Perää tai muita tiedottamisrikoksista syytettyjä ei kuitenkaan syytetä sisäpiiritiedon väärinkäytöistä.

Kun tänään käsiteltyjen syytteiden mukaan Perä ja Talvivaaran ex-johtajat ovat antaneet virheellistä tietoa markkinoille, on yksi Talvivaara-johtaja käyttänyt syyttäjän mukaan puolestaan oikeaa tietoa yhtiön tilasta omaksi edukseen.

Syyttäjän mukaan Talvivaara-johtaja Lassi Lammassaari on netonnut sisäpiiritiedon ansiosta noin 200  000 euroa, minkä hän itse on kiistänyt. Lammassaaren puolustuksen mukaan hänellä oli syy luottaa laadittuihin ennusteisiin.

Lammassaari on toiminut Talvivaarassa useissa eri johtotehtävissä vuodesta 2005 alkaen. Hän on työskennellyt esimerkiksi yhtiön kaivos- ja suunnittelujohtajana. Nykyisin hän on Talvivaaran kehitysjohtaja.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »