REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Särkänniemen toimitusjohtaja: Delfiinien siirrosta ei tiedotettu etukäteen turvallisuussyistä

Kouluttajat menevät Leevin, Delfin, Veeran ja Eevertin seuraksi useammaksi kuukaudeksi

STT, MINNA NYRHINEN-BLAZQUEZ, KERTTU HEIKURA

Tampere

Särkänniemi sopi turvallisuusviranomaisten ja poliisin kanssa, ettei delfiinien siirrosta tiedoteta etukäteen, kertoo Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä STT:lle. Syynä tähän oli eläinten ja niiden siirtoon osallistuvien turvallisuus.

Särkänniemen delfiinit Leevi, Delfi, Veera ja Eevertti siirrettiin illan ja yön aikana ensin delfinaariosta rekkaan ja sieltä Pirkkalassa rahtilentokoneeseen poliisipartioiden saattamana. Suureen valkoiseen kuljetusautoon lastattiin neljä suurta kuljetuslaatikkoa, joissa kussakin oli delfiini. Kuljetuslaatikko oli noin 1,5 metriä leveä, 1,5 metriä korkea ja noin neljä metriä pitkä.

Aamulla delfiinit olivat perillä Ateenassa, missä ne sijoitetaan Attica Zoological Parkiin. Rahaa Särkänniemi ei delfiineistä saanut. Siirron kustannukset jaettiin Särkänniemen ja Attican kesken.

Sijoituspaikan Särkänniemelle osoitti uhanalaisten eläinten EEP-suojeluohjelman lajikomitea, jonka lausunto on Seppälän mukaan velvoittava.


– Lajikomiteassa istuu erittäin kokeneita merinisäkäsasiantuntijoita, jotka sanoivat, että eläinten hyvinvoinnin vuoksi delfiinit pitäisi siirtää nimenomaan Atticaan. Meillä ei ole mitään syytä ja mahdollisuutta kyseenalaistaa näiden asiantuntijoiden lausuntoa, Seppälä sanoo ja lisää, että oli itsekin vakuuttunut puistosta vierailtuaan siellä.

Kouluttajat mukaan

Seppälä kertoo, että delfiinit siirtyvät jo tänään Attican altaaseen. Atticasta kerrottiin STT:lle puoli kahdentoista aikaan, että delfiinit eivät kuitenkaan ole ainakaan vielä altaassa. Attican sivuillakin kerrotaan, että puiston merinisäkkäiden osastolla tehdään tänään ”yllättäviä huoltotöitä”, minkä vuoksi osaston esitykset on tältä päivältä peruttu. Seppälä ei osaa sanoa, milloin delfiinit ovat ensi kertaa yleisön nähtävillä Kreikassa.

Delfiinien mukana kreikkalaispuistoon lähtee Särkänniemen kouluttajia, jotka auttavat delfiinien sopeutumisessa parin kolmen kuukauden ajan tai tarvittaessa pidempäänkin.

– Tämä on aika harvinaista, yleensä ei näin pitkiä aikoja olla sovittu. Se oli meidän tahto, mutta myös yhteinen tahto. Se oli mielestäni positiivinen asia, Seppälä kehuu.

Eläinsuojelujärjestöt kritisoivat voimakkaasti

Eläinsuojelujärjestö Animalia kritisoi voimakkaasti Särkänniemen delfiinien siirtoa eilen. Animalian toiminnanjohtajan Mai Kivelän mukaan Särkänniemi on toiminut ala-arvoisella tavalla ja koko sen johto on kadonnut maan alle. Tieto delfiinien siirrosta perustui alun perin eläinoikeusjärjestöjen saamaan vihjeeseen.

Seppälä pahoitteli STT:lle niukkaa tiedotuslinjaa.

– Se oli minun virheeni, että eilen illalla, kun asia selkeästi oli kaikkien tiedossa, en erikseen vahvistanut tätä.

Lisäksi Animalian aikaisemman kertoman ja Oikeutta eläimille -järjestön mukaan Attican eläinpuisto ei täytä eläinten hyvinvointivaatimuksia. Animalian mukaan puistossa on kuollut viisi delfiiniä ennenaikaisesti viiden vuoden aikana.

Särkänniemi ilmoitti viime vuoden lopulla, että vuonna 1985 aloittanut delfinaario suljetaan kannattamattomuuden ja asenneilmapiirin muutoksen takia.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »