REFRRER:path /

Eduskuntavaalit 2019

Kaikki tarpeellinen tieto vuoden 2019 eduskuntavaaleista. Vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019.
Eduskuntavaaleissa 2019 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

« »

Sdp ja kokoomus laskevat ja perussuomalaiset nousevat – 20 prosentin rajaa ei näytä rikkovan yksikään

Ylen torstaiaamun kannatusmittauksessa perussuomalaiset nousi jo toiseksi suurimmaksi 16,3 prosentilla. Sdp oli kärjessä 19 prosentilla, kun vaaleihin on aikaa kolme päivää.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (vasemmalla) haastaa ja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne (2. vasemmalta) yrittää pitää asemiaan vaalipäivään asti.

Joonas Kuikka

Eduskuntavaalien loppuhetkillä yksi trendi on selvä kaikkien viimeisten kannatusmittausten mukaan.

Perussuomalaiset on ottanut huiman loppukirin ja noussut taisteluun toiseksi suurimman puolueen paikasta. Sdp:n kannatus oli 19,0 prosenttia, perussuomalaisten 16,3 ja kokoomuksen 15,9 Ylen viimeisimmässä kannatusmittauksessa torstaina.

Sdp oli laskenut reilun prosenttiyksikön ja perussuomalaiset noussut vastaavan verran edelliseen Ylen mittaukseen nähden. Perussuomalaiset oli ensimmäistä kertaa toiseksi suurin Jussi Halla-ahon johdolla.

Suurimmankaan puolueen paikka ei ole perussuomalaisille aivan mahdoton, sillä viimeisimmän ero kärjessä olevaan sdp:hen on 2,7 prosenttiyksikköä. Mittauksen virhemarginaali oli 2,3 prosenttiyksikköä.

Muissakin gallupeissa nousua

Tiistaina julkaistussa Helsingin Sanomien gallupissa perussuomalaiset oli sijalla kolme 15,0 prosentin kannatuksella. Sdp:n kannatus oli 19,5 ja kokoomuksen 17,5.

Maanantain Alma Median gallupissa perussuomalaiset oli neljäs 13,4 prosentin kannatuksella. Edellä olivat sosialidemokraatit 19,6 prosentilla, kokoomus 17,4 prosentilla ja keskusta 14,7 prosentilla.

Missään viimeisessä kannatusmittauksessa yksikään puolue ei enää saanut 20 prosentin kannatusta, mikä olisi historiallisen tasainen vaalitulos.

Eduskuntavaalit pidetään sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Tärkeää huomata mittausajat

Perussuomalaisten nouseva trendi näkyy sitäkin selvemmin, kun huomioidaan milloin kannatusmittaukset on tehty.

Alma Median gallupin tiedot oli kerännyt Tietoykkönen 25.3.-3.4. eli melko kauan ennen tulosten julkaisua. Tässä mittauksessa perussuomalaiset oli alimpana.

HS:n gallupin tiedot oli kerätty 3.-7.4. eli vain vähän ennen julkaisua, ja niistä näkyy perussuomalaisten nousu.

Ylen kannatusmittauksen haastattelut on tehty 1.-9.4. eli aivan viimeiseen ennakkoäänestyspäivään asti.

Kaikissa mittauksissa suunta oli sama: Sdp pakittaa, perussuomalaiset nousee.

Muilla puolueilla tasaisempaa

Muut suuret puolueet ovat eri kannatusmittauksissa pitäneet asemansa tasaisemmin. Ne ovat kuitenkin hieman perääntyneet samalla kun perussuomalaiset ovat kasvattaneet suhteellista osuuttaan.

Kokoomukselle voi viimeisimpien mittausten mukaan odottaa 16-17 prosentin kannatusta ja kamppailua toiseksi suurimman puolueen paikasta.

Keskustan kannatus on 14-15 prosenttia mittauksesta riippuen. Sijoitus näyttää olevan todennäköisimmin neljäs.

Vihreät on jumittunut 12-13 prosentin kannatukseen ja päättänee vaalit viidenneksi suurimpana puolueena. Vihreille tämä tulos olisi kuitenkin historian ylivoimaisesti paras, sillä puolue ei ole koskaan saanut yli 10 prosentin kannatusta eduskuntavaaleissa.

Nämä puolueet menevät varmasti eduskuntaan

Kolme alle kymmenen prosentin puoluetta voi mittausten mukaan olla varmoja eduskuntapaikoistaan.

Vasemmistoliiton kannatus on mittauksissa noin 9 prosentin luokkaa. Rkp ja kristillisdemokraatit taistelevat noin 4 prosentin suuruusluokassa.

Koska hallitusneuvotteluista on ennakkoon tulossa vaikeat, joillakin näistä puolueista lienee tärkeä rooli enemmistöhallituksen kasaamisessa.

Nämä taistelevat eduskuntapaikasta

Ministeripuolue sinisten kannatus on jämähtänyt noin prosentin luokkaan. Siniset havittelevat mittausten mukaan korkeintaan yksittäisiä paikkoja eduskunnasta.

Lisäksi eduskuntavaaleissa hämmentää laaja muiden puolueiden joukko, joka voi paikallisesti saada hajaehdokkaita läpi. Muiden puolueiden yhteistulos kannatusmittauksissa on 2-3 prosenttia.

Näitä pienpuolueita ovat muun muassa liike nyt, feministinen puolue ja tähtiliike.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »