REFRRER:path /

Sipulikanavan perustaja kertoo tienneensä pyörittämänsä sivuston riskit: En kadu, sanotaan näin

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus alkoi tiistaina käsitellä Tor-verkossa toimineen Sipulikanavan perustajan törkeää huumausainerikossyytettä. Syyttäjä vaatii perustajalle vähintään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta. Perustaja itse kiistää syyllistyneensä rikokseen, mutta kertoo tiedostaneensa sivuston riskit. Juttua käsitellään oikeudessa useita päiviä.

Sipulikanavan Tor-verkkoon perustanut ja sitä ylläpitänyt Kim Holviala saapui tiistaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen vastaamaan syytteeseen törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjä vaatii hänelle vähintään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

Markku Uhari

Vantaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus alkoi tiistaina puida sitä, mikä on verkkosivuston ylläpitäjän vastuu, jos sivustolla on huumeiden osto- ja myynti-ilmoituksia.

Syyttäjä Anna-Riikka Ruuth vaatii pimeässä Tor-verkossa toimineen Sipulikanavan perustajalle ja ylläpitäjälle Kim Holvialalle vähintään seitsemän vuoden vankeusrangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta. Toissijaisesti hän vaatii rangaistusta avunannosta lukuisiin Sipulikanavan kautta toteutuneisiin huumekauppoihin.

Syytteen mukaan Holviala on tällöin ”olennaisella ja konkreettisella tavalla yhdistänyt huumausaineiden myyjiä ja ostajia ja myötävaikuttanut toisten henkilöiden välisiin huumausainekauppoihin”.

Syytteessä on lueteltu muun muassa useiden kilojen edestä amfetamiinia tai metamfetamiinia, marihuanaa ja suuri määrä ekstaasitabletteja. Holvialan puolustus kiistää rikoksen ja pitää myös syytteessä mainittuja huumemääriä liian suurina. Hän ei ole saanut itse kaupoista suoraa taloudellista hyötyä.

Poikkeuksena on, että hän loi Sipulikanavaan viestiketjujen eli lankojen nostopalvelun, jossa kirjoittaja sai maksua vastaan nostettua oman lankansa määräajaksi paremmin muiden nähtäväksi. Syyttäjä vaatii Holvialaa menettämään valtiolle tästä saamansa, runsaan 0,004 bitcoinin suuruisen korvauksen valtiolle. Tiistain markkinahinnalla tämän arvo on noin 14 euroa.

Oli tietoinen huumeilmoituksista

Holviala on ollut tietoinen siitä, että hänen pyörittämällään sivustolla on ollut huumeiden osto- ja myynti-ilmoituksia. Rikoksen hän kuitenkin kiistää.

– Tiesin aina, että siinä on riski. Ajattelin, että joku tulee joskus rimpauttamaan ovikelloa, Holviala sanoo.

Lännen Media julkaisee poikkeuksellisesti rikoksesta epäillyn nimen kesken oikeusprosessin muun muassa siksi, koska Holviala vastasi tiedotusvälineiden kysymyksiin oikeudenkäynnin lomassa ja suostui nimen julkaisuun myös itse.

Hän pitää syyttäjän rangaistusvaatimusta suurena, kuten jutun skaalaa ylipäänsä.

– On siellä [Sipulikanavassa] toki ollut huumeilmoituksia, mutta kuten totesimme, niin kaupankäynti siellä on ollut mahdotonta. Kaupankäynnin on täytynyt tapahtua jossain muualla. Edes viestejä ei voinut lähettää myyjän ja ostajan välillä, Holviala sanoo.

Oikeudessa puolustus vetosi siihen, ettei Holviala tiennyt, keitä ostajat ja myyjät olivat.

Syyttäjän mukaan Holviala olisi voinut kieltää huumekaupan sivustolla ja poistaa myynti-ilmoituksia. Syyttäjä arvioikin, että Sipulikanavasta kehittyi lopulta yksi Suomen suurimmista huumeiden kauppapaikoista. Oikeussalin vastauksissa Holvialan puolustus vetosi siihen, että näin tarkkaan ylläpitoon ei Holvialalla ollut ajan puolesta mahdollisuuksia.

Tiistaina hän ei kommentoinut medialle tarkemmin sitä, miksei hän poistanut huumeilmoituksia. Holvialan kuulemisen on määrä olla oikeussalissa ensi viikolla.

”Totta kai he olisivat muutenkin käyttäneet huumeita”

Holviala perusti Sipulikanavan maaliskuussa 2014, ja sivusto oli toiminnassa siihen saakka, kunnes tulli ja poliisi tekivät kotietsinnän hänen kotiinsa loka–marraskuun vaihteessa 2017.

Etsinnässä takavarikoitiin muun muassa tietokoneita ja Sipulikanavan palvelimia, ja lopulta palvelu suljettiin. Nykyisin Sipulikanava on viranomaisten hallussa.

Syyttäjä Ruuthin mielestä varsinkin Sipulikanavan /tori/-osio, josta syytteessä on kyse, oli luotu pelkästään huumekauppaa varten. Holviala kiistää tämän. Hän kertoo perustaneensa Sipulikanavan ensi sijassa anonyymiksi keskustelupaikaksi.

Hänestä jutussa on kyse ”epätoivoisesta yrityksestä saada huumekauppa kuriin Suomessa”.

– Olenko minä mahdollistanut ihmisten huumeiden käytön? Olisivatko he muuten käyttäneet huumeita? Totta kai he olisivat muutenkin käyttäneet huumeita, hän sanoo.

Jos Holviala kerran tiesi, että toiminnassa on riski, niin kannattiko se ottaa?

– En kadu, sanotaan näin.

Ennakkotapaus Suomessa

Sipulikanava-juttu on Suomessa käsiteltävistä jutuista ensimmäinen laatuaan, jossa sivuston ylläpitäjän vastuuta huumekaupasta punnitaan.

Huumekaupasta käydään myös kasvava osuus verkon kautta, ja syyttäjä Ruuth totesi tiistaina, että huumeiden verkkokauppa on tuonut uusia lieveilmiöitä. Hän mainitsi, että kauppojen yhteydessä tapahtuu usein ryöstöjä, ja verkkokaupat mahdollistavat myös sen, että nuoret voivat hankkia niiden kautta huumeita yhä helpommin.

Jutun käsittelyyn on varattu useita päiviä tammikuussa, ja loppuviikko kuluu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kirjallisten todisteiden läpikäynnissä.

Holviala arvioi, ettei käräjäoikeuden päätös tule jäämään jutun ennakkotapausluonteen vuoksi lainvoimaiseksi.

– Tämä tulee joka tapauksessa menemään hoviin.

Sipulikanava

Toimi Tor-verkossa

Sipulikanava on anonyymissä Tor-verkossa vuosina 2014–2017 toiminut sivusto, jonka Kim Holviala perusti.

Tiistaina käräjäoikeudessa käsiteltävässä jutussa on kyse Sipulikanavan /tori/-osion toiminnasta.

Pimeällä verkolla tarkoitetaan internetin rakenteissa toimivia sivuja, joihin ei pääse tavanomaisella verkkoselaimella.

Pimeissä verkoissa yleisesti on kyse siitä, että niiden verkkoliikenne kulkee salattuna ja usean reitittimen kautta ja näin salaa liikenteen alkuperän. Pitkälle menevä liikenteen salaus on johtanut siihen, että pimeät verkot kiinnostavat myös rikollisia.

Tunnetuin pimeä verkko on Tor, jota pääsee selaamaan Tor-selaimella.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti