REFRRER:path /

Soini ei hae jatkoa perussuomalaisten johdossa

Joel Maisalmi
Perussuomalaisten Timo Soini ei hae jatkokautta puolueen puheenjohtajana.

STT, TOMMI FORSMAN

Helsinki

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei aio hakea jatkokautta Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa. Hän kertoo asiasta blogissaan. Soini kuvaa tunnetta luopumisesta sekä haikeaksi että helpottuneeksi. Päätös ei ollut helppo, mutta se on oikea kaikkien kannalta, Soini kertoo.

– Ulkoministerin tehtävä on minulle suuri kunnia. Olen hoitanut vaativaa tehtävää hyvin. Mielelläni jatkaisin siinä vaalikauden loppuun, Soini kirjoittaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kirjoittaa Twitterissä, että yhteistyö Soinin kanssa on ollut hyvää, luottamus vahvaa ja se jatkuu. Sipilän mukaan uusi puheenjohtaja on perussuomalaisten puoluekokouksen asia.

Soini kertoo kannattavansa voimakkaasti puolueensa pysymistä hallituksessa. Soinin mukaan hänen jatkonsa ulkoministerinä riippuu useammasta asiasta.


–  Aivan ensiksi siitä, että puolue jatkaa hallituksessa.

Soinin mukaan hänen ilmoituksestaan käynnistyvä puheenjohtajakilpailu on puolueelle ”oikein ymmärrettynä suuri mahdollisuus”.

–  Luotan Perussuomalaisten kenttäväkeen valita puolueellemme uusi puheenjohtaja. Ovat osanneet tehdä oikean valinnan jo monta kertaa aikaisemminkin, osaavat myös ensi kesänä, Soini toteaa.

Soini oli aiemmin kertonut aikovansa ilmoittaa jatkoaikeistaan ”kevään korvalla”.

Puheenjohtajakilpailu alkaa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoo STT:lle aikovansa kertoa aikeistaan puheenjohtajakilpailussa huomenna.

–  Olen itse aiemmin sanonut, että jos Soini päättää luopua, harkitsen ehdokkuutta puheenjohtajaksi. Tänään käyn keskusteluja perhe- ja työpiirissä, Terho kommentoi.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on jo aiemmin kertonut harkitsevansa vakavasti ehdokkuutta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi avustajansa mukaan Soinin luopumista Hakaniemen markkinoilla aamupäivällä Helsingissä. Jussi Niinistö kommentoi Soinin ratkaisua tuoreeltaan lyhytsanaisesti Facebookissa kirjoittamalla ”Timo on tehnyt päätöksensä”.

Timo Soini on johtanut perussuomalaisia vuodesta 1997. Hän toimi aikaisemmin Veikko Vennamon Suomen Maaseudun Puolueessa. Hän hakee ratkaisulleen taustaa myös SMP:n vuoden 1979 puoluekokouksesta, jolloin Veikko Vennamo jätti puolueen puheenjohtajuuden. Vennamo oli tuolloin johtanut puoluettaan parikymmentä vuotta.

–  Olin järkyttynyt. Historia on osoittanut, että tuo päätös oli oikea. SMP sai vuoden 1983 eduskuntavaaleissa Pekka Vennamon johdolla suuren vaalivoiton.

Soini muistuttaa, että johtaa puoluetta kesäkuuhun saakka. Perussuomalaiset on Soinin mukaan hyvässä taloudellisessa ja toiminnallisessa kunnossa.

Soinin avustaja kertoo STT:lle, että ulkoministeri kommentoi ratkaisuaan medialle iltapäivällä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ennen kuin matkustaa Brysseliin.

Asiantuntija: Hallituksen tie vaikeutuu

Juha Sipilän hallituksella on edessään myllerrys Soinin ratkaisun takia, kirjoittaa valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista Twitterissä. Professorin mielestä Soinin päätös voi kaataa hallituksen. Grönlund kirjoittaa, että asia on perussuomalaisten puoluekokousväen käsissä sekä keskustan ja kokoomuksen käsissä.

– Luulenpa, että sote-lakipaketille tuli nyt tulipalokiire, professori kirjoittaa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti