REFRRER:path /

Sosiaali- ja terveysministeri tyrmää Hyssälän toiveet apteekkien vapautuksesta

Apteekkariliitto pitää Kelan pääjohtajan esitystä ajattelemattomana ja jopa vaarallisena.

Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala on luottavainen siihen, ettei hallitus lähde purkamaan apteekkien monopolia. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä lupasi torstaina Apteekkaripäivillä, ettei esitä asiaa.

Riikka Happonen

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) tyrmää ajatuksen apteekkitoiminnan avaamisesta kilpailulle. Mäntylä kommentoi asiaa torstaina apteekkaripäivillä Helsingissä.

– Haluan tehdä erittäin selväksi, että minä ministerinä en ole valmis apteekkilupajärjestelmää purkamaan, Mäntylä sanoi alan”><a href=” tapahtumasta raportoineen Apteekkarilehden mukaan</a>.

Torniolainen ministeri perustelee kantaansa apteekkien saatavuudella ja niiden varastojen kattavuudella.

– Pidän äärimmäisen tärkeänä, että apteekkeja on jatkossakin joka puolella Suomea, Mäntylä toteaa apteekkarien liiton verkkojulkaisussa.

Hän kohdistaa kommenttinsa Kelan pääjohtajalle Liisa Hyssälälle, joka esitti torstaina Lännen Median haastattelussa apteekkien monopoliaseman purkamista.

Hyssälä perusteli esitystään muun muassa lääkekorvausmaksuilla, jotka ovat nousseet huimasti 1990-luvulta lähtien.

– Pelkään, että lääkekorvauksissakin rahoituspohja pettää, ellei tehokkuutta haeta kilpailulla, Hyssälä sanoi.

Apteekkariliitto: Ajattelematon avaus

Suomen apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala pitää Hyssälän avausta ajattelemattomana. Hän muistuttaa, etteivät lääkkeiden hinnat alene apteekkien kilpailun lisääntyessä, koska apteekkarit eivät päätä lääkkeiden hinnoista.

Lääkkeen asiakashinta on kaikissa apteekeissa sama, sillä valtioneuvosto päättää siitä lääketaksa-asetuksella. Apteekin maksamasta reseptilääkkeen tukkuhinnasta päättää puolestaan sosiaali- ja terveysministeriön alainen lääkkeiden hintalautakunta.

– Jos proviisori perustaa uuden apteekin, ei se vaikuta millään lailla lääkkeiden hintoihin. Se missä apteekki sijaitsee tai kuinka paljon niitä on, on ihan eri prosessi.

Ritala muistuttaa, että apteekkien tarveharkinnasta luopuminen tarkoittaisi samalla niiden sijoittumisen ohjailusta luopumista. Fimea päättää apteekkilupien sijoittumisesta tasaisesti eri puolille Suomea.

– Jos jokainen proviisori saisi perustaa apteekin sinne, minne haluaa, ne tuppaisivat varmasti keskittymään isoihin keskuksiin. Kenties myös nyt apteekkia pikkupaikkakunnalla pitävät apteekkarit olisivat halukkaita siirtymään isommille paikkakunnille. Tällöin voisi käydä huonosti syrjäseuduille, itse Kangasalla apteekkia pitävä Ritala toteaa.

Apteekkariliitto on huolissaan myös apteekkien valikoimista, jotka saattaisivat heikentyä apteekkien yksikkökokojen pienenemisen seurauksena.

– Tällä hetkellä meillä on hyvät varastot ja asiakkaat saavat lääkkeensä samalla mukaansa, kun tulevat asiaa apteekkiin hoitamaan.

Nettiapteekit yleistyvät koko ajanKelan Hyssälä uudistaisi myös lääkkeiden jakelun, jossa voitaisiin hänen mukaansa hyödyntää digitalisaation suomia mahdollisuuksia.

Apteekkariliiton Ritalan mukaan uudistus on jo käynnissä ja siinä ollaan varsin pitkällä, sillä yli sadalla apteekilla on jo toiminnassa myös nettiapteekki.

– Kaikki meistä eivät vielä toimita reseptilääkkeitä netin kautta, mutta nyt kun olemme saaneet e-reseptin hyvään kuntoon, tämäkin väylä on aukeamassa. Asiakas voi siis tilata reseptilääkkeensä netin kautta ja sitten hänen kanssaan sovitaan, noutaako hän tilauksensa itse apteekista vai toimitetaanko se hänelle postitse.

Markettimyynnissä huolettavat Ruotsin kokemuksetLisäksi Hyssälä haluaisi selvittää mahdollisuudet itsehoitolääkkeiden myyntiin marketeissa. Ritala pitää ajatusta vaarallisena lääketurvallisuuden kannalta.

Apteekkariliiton tuoreen tutkimuksen mukaan 29 prosenttia 15–24-vuotiaista ajattelee, ettei itsehoitolääkkeiden annostelu ole niin tarkkaa kuin reseptilääkkeiden kanssa.

– Jos itsehoitolääkkeet vietäisiin kauppoihin, ihmisten mielikuva ehkä muuttuisi ja niitä alettaisiin pitää turvallisempina. Silloin niiden käytön kanssa oltaisiin ehkä huolettomampia. Näin on käynyt esimerkiksi Ruotsissa, jossa parasetamolimyrkytykset kasvoivat huomattavasti. Sen jälkeen parasetamoli otettiin takaisin apteekkimyyntiin, Ritala sanoo.

Hänen mukaansa apteekeissa kartoitetaan asiakkaan terveysongelma, johon hän itsehoitolääkkeitä hankkii.

– Haluamme antaa hänelle ammattilaisen neuvot ja valita hänelle oikeat lääkkeet. Tämä neuvonta jäisi pois ja minusta se on hieman vaarallinen tie.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti