REFRRER:path /

EPP:n kärkiehdokkaaksi valittu Weber korosti yhteistyötä – Stubb ei venynyt yllätykseen

Äänestystulos ratkesi saksalaisen Manfred Weberin eduksi. Ääniä annettiin yhteensä 621 ja niistä 492 meni Weberille.

Manfred Weber on EPP-ryhmän kärkiehdokas komission puheenjohtajaksi.

Markku Uhari

Jussi Orell

Helsinki

Euroopan kansanpuolue EPP on valinnut saksalaisen europarlamentaarikko Manfred Weberin kärkiehdokkaakseen Euroopan komission puheenjohtajaksi.

Weber valittiin kärkiehdokkaaksi torstaina EPP:n kongressissa Helsingissä pidetyn suljetun lippuäänestyksen jälkeen. Weber voitti vastaehdokkaansa Alexander Stubbin äänin 492-127.

46-vuotias Weber oli puolueen kärkiehdokaskisan ennakkosuosikki, koska häntä oli julkisesti asettanut kannattamaan muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel. Torstaina omassa puheessaan myös Unkarin Fidesz-puolueen johtaja ja maan pääministeri Viktor Orbán antoi Weberille julkisesti tukensa, samoin Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz.

Torstaiaamupäivällä kongressissa puhunut Weber sytytti yleisöä silminnähden enemmän kuin Stubb, joka kokousta edeltäneissä haastatteluissa itsekin myönsi lähteneensä kisaan takamatkalta.

Kiitossanoissaan yleisölle Weber korosti, että nyt on tarvetta yhteistyölle.

– Meillä on mahdollisuus rakentaa silloilla umpeen väli EU:n ja sen kansalaisten välillä.

Hän kiitti myös kilpakumppaniaan.

– Kiitän Alexia tästä kilpailusta. Pakko sanoa, että hänen tapansa tehdä asioita, liikkua ja olla osa tapahtumia, sen täytyy olla osa meidän 2019 kampanjaamme.

Saksan Baijerista kotoisin oleva Weber toimii tällä hetkellä EPP:n parlamenttiryhmän puheenjohtajana.

Stubb antoi tunnustusta voittajalleen.

– Voin seistä 100-prosenttisesti ehdokkaamme takana. Weber on mahtava tyyppi, voin täysin tukea häntä.

EPP:n ehdokas vahvoilla

EPP:n kärkiehdokkaalla on hyvät mahdollisuudet nousta Euroopan komission puheenjohtajaksi, koska EPP on perinteisesti ollut Euroopan parlamentin suurin ryhmä.

Spitzenkandidat-järjestelmä (kärkiehdokas) on ollut käytössä Euroopan komission puheenjohtajavalinnassa ensimmäisen kerran vuonna 2014. Järjestelmässä jokainen Euroopan parlamentin ryhmä asettaa ehdokkaansa komission puheenjohtajaksi.

Järjestelmä on kuitenkin saanut osakseen myös arvostelua, eikä ole varmaa, että komission puheenjohtaja lopulta valitaan kärkiehdokkaiden joukosta.

Komission puheenjohtajaa ehdottaa Eurooppa-neuvosto, mutta parlamentin on hyväksyttävä se äänestyksessä. Kärkiehdokas, joka saa taakseen parlamentin enemmistön taakseen, valitaan komission johtoon.

Tämän vuoksi vahvoilla johtoon on ehdokas siitä ryhmästä, joka saa ensi vuoden parlamenttivaaleissa eniten paikkoja parlamentissa. EPP-ryhmään kuuluvat Suomesta kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Euroopan parlamenttivaalit pidetään loppukeväästä 2019. Muiden Euroopan parlamentin ryhmien on määrä nimetä omat kärkiehdokkaansa ensi vuoden kevääseen mennessä.

Juttua päivitetty klo 14. Lisätty Stubbin ja Weberin kommentit ja muokattu otsikkoa

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti