REFRRER:path /

Suomi voi saada yhden mepin lisää, kun britit lähtevät EU:sta

Kahden suuren ryhmän raportoijat ehdottavat, että europarlamentin jäsenten yhteismäärä laskee 700:aan.

Briteillä on nykyisessä 751-jäsenisessä EU-parlamentissa 73 paikkaa.

Aki Taponen

Suomesta valitaan EU-parlamenttiin vuoden 2019 vaaleissa 14 edustajaa nykyisen 13:n sijaan, jos paikkajako toteutuu Britannian EU-eron jälkeen kuten asiaa koskeva mietintöluonnos ehdottaa.

Mietintöluonnoksen ovat laatineet kahden suurimman parlamenttiryhmän, keskustaoikeiston ja sosialistien, raportoijat Danuta Hübner (EPP) ja Silva Pereira (S&D).

He ehdottavat, että EU-parlamentin jäsenmäärä pudotetaan 700:aan, kun se nyt on 751 puhemies mukaan lukien.

Briteillä on EU-parlamentissa nyt 73 jäsentä eli meppiä. Niistä 51 paikkaa jätettäisiin täyttämättä.


– Periaatteena on se, ettei mikään maa menetä paikkojaan eikä väkiluvultaan pienemmällä maalla voi olla enempää meppejä kuin sitä suuremmalla maalla, sanoo keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän lehdistöneuvonantaja Pete Pakarinen

.

Mietinnöstä äänestetään EU-parlamentissa marraskuussa tai joulukuussa. Joitakin muutoksia voi tulla, mutta Pakarinen uskoo päälinjan olevan se, mitä kahden suurimman ryhmän raportoijat ehdottavat.

– Liberaalit haluaisivat väkisin tuoda vaaleihin myös yleiseurooppalaisen listan, jossa joitakin kymmeniä paikkoja jaettaisiin äänestämällä toisella äänestyslipulla. Tällä ei ole kuitenkaan läpimenomahdollisuuksia, Pakarinen arvioi.

EU-parlamentin jäsenmäärän ratkaisee Eurooppa-neuvosto, jonka on saatava aikaan siitä yksimielinen päätös. Se tarkoittaa sitä, että EU-parlamentin käsittelyn jälkeen asiasta käydään vielä jäsenmaiden keskinäinen vääntö.

Seuraavat europarlamenttivaalit järjestetään kesän kynnyksellä 2019.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti