REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Susien määrä vaikuttaa pienentyneen Suomessa

Ministeriö aikoo muuttaa pyyntilupakäytäntöä. Kannanhoidollisen metsästyksen arvioidaan vähentäneen selvästi salametsästystä.

STT, Elina Korkee

Suomen susikanta vaikuttaa pienentyneen, kertoo Luonnonvarakeskuksen eli Luken väliarvio. Maa- ja metsätalousministeriö aikoo muuttaa suden pyyntilupien myöntämiskäytäntöä.

Tiedossa olevia kuolleita susia kertyi 78 viime vuoden elokuusta tämän vuoden elokuuhun. Luvussa ovat mukana metsästetyt, poliisin määräyksestä lopetetut, liikenteessä kuolleet ja kuolleina löydetyt sudet. Vuotta aiemmin vastaava kuolleiden susien määrä oli 41.

Neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että ensi vuodeksi on tarkoitus asettaa pyyntikatto susien kokonaiskaatomäärälle.

–  Se tulee olemaan ainakin pienempi kuin tuo 78, sanoo Niemi.


Luonnonsuojeluliitto pitää uudistusta hyvänä. Liiton suurpetoasiantuntijan Riku Lumiaron

mukaan susikanta kestää enimmillään 20 – 25 prosentin metsästyksen.

–  Maksimi metsästykselle olisi noin 40 – 45 sutta, sanoo Lumiaro.

Viime kevään arvion mukaan Suomessa eli tuolloin noin 200 – 235 sutta. Susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi.

Viime vuoden marraskuussa Luonnonvarakeskus arvioi Suomessa olevan 22 – 43 susilaumaa, tämän vuoden lokakuussa 23 – 28.

Tutkimusjohtaja Vesa Ruusila Lukesta korostaa, että arvio on alustava. Lopullinen arvio susien määrästä tehdään talven metsästyskauden jälkeen eli ensi maaliskuussa.

Lisäksi on mahdollista, että Suomeen on muodostunut uusia susilaumoja, joita ei ole vielä havaittu.

–  On muutamia epävarmoja laumoja, joista ei ole saatu riittävästi havaintoja, kertoo Ruusila.

Susista arviolta noin 15 prosenttia elää laumojen ulkopuolella.

EU:n arvion mukaan Suomessa tulee olla vähintään 25 susilaumaa, jotta suotuisa suojelutaso säilyy. Toisaalta Tukholman yliopiston viimekesäisen tutkimuksen mukaan Suomessa pitäisi olla vähintään 800 sutta, jotta kanta säilyisi elinvoimaisena.

Viime ja tänä vuonna sallittua kannanhoidollista metsästystä ei ole tarkoitus lopettaa. Sami Niemen mukaan se on selvästi vähentänyt salametsästystä.

Ongelmana on se, että vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla ja poliisin määräyksestä kaadetut sudet tulevat kannanhoidollisen metsästyksen lisäksi. Siksi susia on tänä vuonna kaadettu enemmän kuin ministeriö ennakoi.

–  Tavoitteena on, että pyydystetään nuoria susia ja jätetään lisääntyvät alfaurokset ja -naaraat rauhaan, sanoo Niemi.

Käytännössä metsästäjien saaliiksi päätyi viime metsästyskaudella parikymmentä alfaurosta tai -naarasta. Niemen mukaan nuorta sutta on metsässä vaikea erottaa alfasudesta.

Luonnonsuojeluliiton Riku Lumiaron mukaan oleellista on, että alfasusia ei metsästetä lainkaan.

–  Kun alfayksilö ammutaan, lauma hajoaa, toteaa Lumiaro.

Kysely

Noin joka viides pelkää susia ainakin melko paljon

Suomalaisten asenteet susia kohtaan ovat muuttuneet hivenen myötämielisemmiksi. Edelleenkin noin joka viides kertoo pelkäävänsä susia paljon tai melko paljon.

Suomen riistakeskus teetti susikyselyn Taloustutkimuksella vuosina 2014 ja 2016. Kummallakin kerralla mukana oli yli 1  600 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista.

Sutta pelkäävien osuus on kahdessa vuodessa pienentynyt vain prosenttiyksikön, 22:sta 21:een. Toisaalta karhua ja punkkia pelätään enemmän kuin sutta.

Alle 15-vuotiaiden lasten vanhemmista yhdeksän prosenttia pitää sutta erittäin suurena tai suurena riskinä lapselleen. Vuonna 2014 näin ajatteli 12 prosenttia vanhemmista.

Salametsästyksen pelkästään suden läsnäolon perusteella hyväksyisi 14 prosenttia suomalaisista. Vuonna 2014 vastaava luku oli 24 prosenttia.

Toisaalta 29 prosenttia vastaajista katsoo, että suden tuoma huoli turvallisuudesta olisi peruste hyväksyä salametsästys. Vuonna 2014 näin ajatteli 21 prosenttia suomalaisista.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »