REFRRER:path /

Eduskuntavaalit 2019

Kaikki tarpeellinen tieto vuoden 2019 eduskuntavaaleista. Vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019.
Eduskuntavaaleissa 2019 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

« »

Tällainen on tuleva pääministeri: Nuorempana olin äkkipikainen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne nousee pääministeriksi, jos saa koottua uuden hallituksen.

Aki Taponen

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne, 56, arvioi maaliskuussa Lännen Medialle, että hänestä Suomi saisi keskustelevan ja kuuntelevan, mutta myös päätöksentekoon pystyvän pääministerin.

Itseään hän kuvaili kiltiksi, huomaavaiseksi ja hyvin asioihin perehtyväksi. Se ei kaikilta osin vastaa sitä kuvaa, mikä hänestä oli ehtinyt muodostua kovaotteisena ammattiliittojohtajana, ennen kuin hän nousi sdp:n puheenjohtajaksi vuonna 2014.

– Nuorempana olin vähän äkkipikainen, mutta ikä on hionut särmiä, Rinne myönsi.

Valmistuttuaan Hyvinkäällä ylioppilaaksi Rinne aloitti työuransa sahalla ja kiersi kaksi vuotta taitelija Veikko Sinisalon autonkuljettajana ja näyttämömiehenä.

Sitten hän lähti lukemaan lakia ja opiskeli pikavauhtia oikeustieteen kandidaatiksi.

Rinteen työura ay-liikkeessä alkoi Risto Kuisman johtamassa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:ssa.

Vuonna 2002 hänet valittiin Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO:n puheenjohtajaksi, mitä seurasi Toimihenkilöunionin ja ammattiliitto Pron puheenjohtajuus.

Ammattiyhdistysliikkeen kellokkaat olivat vahvoina taustajoukoissa, kun Rinne syrjäytti sdp:n puheenjohtajavaalissa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen.

Niukan voiton jälkeen Rinne sai johdettavakseen puheenjohtajavaalin kahtia jakaman puolueen. Rinne nousi valtiovarainministeriksi, mutta yhteistyö pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa ei oikein sujunut.

Rinteen johdolla sdp ehti ensin hävitä neljät vaalit: eurovaalit, eduskuntavaalit, kuntavaalit ja presidentinvaalit.

Näihin eduskuntavaaleihin Rinne sai valmistautua galluppien ennakkosuosikkina, kun joululomalla Espanjassa tapahtunut vakava sairastuminen oli kaataa haaveet pääministerin paikasta.

Keuhkokuumeesta, sairaalabakteerista ja sepelvaltimon pallolaajennuksesta toipunut Rinne palasi sairauslomalta eduskuntaan maaliskuun alussa.

Vastustajat pohtivat, mikä on Rinteen todellinen terveydentila ja kestääkö se pääministeriyden taakan.

Nyt hän saa suurimman puolueen puheenjohtajana ryhtyä muodostamaan maahan hallitusta.

Mäntsälässä omakotitalossa asuva Rinne on kolmatta kertaa naimisissa, ja hänellä on kaksi biologista lasta edellisestä avioliitosta. Parhaiten hän rentoutuu reissatessaan perheensä kanssa moottoripurjeveneellä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »