REFRRER:path /

Top Chef -voittaja sanoi ei Helsingin houkutuksille, eikä kadu

Anssi Kantelisen Urban-ravintola valittiin viime vuonna Glorian Ruoka & Viini -lehden lukijaäänestyksessä vuoden parhaaksi ravintolaksi. Keittokirja voitti puolestaan keväällä hopeaa kansainvälisessä kilpailussa.

Riikka Happonen

Vuoden 2015 Top Chef -voittaja Anssi Kantelinen on ollut voittonsa jälkeen poissa kirkkaimmasta julkisuuden valokeilasta. Joku voisi ajatella, että lahjakas kokki jätti käyttämättä julkisuuspotentiaalinsa, kun ei pestautunut mihinkään kuuluisaan helsinkiläisravintolaan tai perustanut omaa paikkaa pääkaupunkiin.

Kantelinen myöntää, että sarjan jälkeen häntä pyydeltiin kilvan pääkaupunkiseudun huippupaikkoihin. Hän sanoi houkutuksille kuitenkin ei. Savolainen huippukokki päätti rakentaa uransa Kuopiossa perustamansa Urban-ravintolan ympärille.

– Minulla on lapsia ja perhe. Päätöksessä painoi myös se, että halusin kehittää kenttää täällä. Miksi lähteä, kun saman asian voi tehdä täällä Kuopiossa? Kantelinen perustelee päätöstään.

Sen sijaan, että itse kiertäisi Helsingin huippupaikoissa, Anssi Kantelinen on kutsunut helsinkiläisiä huippukokkeja Kuopioon.


– Meillä on käynyt niin Jouni Toivonen kuin Hans Välimäki. Ensi vuodellekin on jo kiinnostavia suunnitelmia, Kantelinen vinkkaa.

Maakunnissa on vähemmän kilpailua

Kuopiossa kaikki on sujunut enemmän kuin hyvin.

Viime vuonna Urban valittiin Glorian Ruoka & Viini -lehden lukijaäänestyksessä vuoden ravintolaksi. Urbanin keittokirja sai puolestaan keväällä hopeaa kansainvälisessä keittokirjakilpailussa.

– Ehkä sen voi jo itselleen myöntää, että olemme onnistuneet. Meillä käy paljon maailmaa kiertäneitä ja eteläsuomalaisia asiakkaita, ja hekin kehuvat paljon. Kyllä täällä ollaan varmaan samalla tasolla muun Suomen kanssa, Kantelinen pohtii.

Hänen mukaansa ruokamatkailu keskittyi takavuosina Suomessa lähinnä Helsinkiin. Sittemmin muutkin kaupungit ovat heränneet ja aktivoituneet asiassa. Kehitys on ravintolayrittäjälle mieluisa.

– Jos aiemmin halusi pitää huippupaikkaa, täytyi käytännössä muuttaa Helsinkiin. Siellä kilpailu ja ravintolavuokrat ovat kuitenkin äärimmäisen kovia. Pienemmissä kaupungeissa on ehkä jopa helpompaa lähteä tekemään uutta, kun voi nauttia enemmän itse tekemisestä.

Kuopio valittiin eurooppalaiseksi ruokakaupungiksi

Vuonna 2020 Kuopio saa ensimmäisenä kaupunkina Suomessa Euroopan Region of Gastronomy -tunnuksen. Valintakomitea korosti kuopiolaisten ylpeyttä paikallisia tuotteita ja ruokakulttuuriaan kohtaan sekä hyvää yhteyttä ympäröivään luontoon.

Syntyperäisenä kuopiolaisena Anssi Kantelinen kertoo kasvaneensa arvostamaan aitoja raaka-aineita jo lapsuusvuosinaan. Isovanhempien mökillä kasvatettiin juureksia ja vihanneksia sekä kalastettiin, marjastettiin ja sienestettiin.

– Isän ja äidin kanssa puolestaan reissattiin ympäri Eurooppaa, ja niillä matkoilla tuli ravintolakulttuuri jo pienestä pitäen tutuksi. Sillä on ollut minuun iso vaikutus, Kantelinen sanoo.

Kuopio avaa Lännen Median uuden Ruokakaupunki-juttusarjan, jossa vieraillaan eri puolilla Suomea kuudessa ruokakulttuuriltaan kiinnostavassa kaupungissa jututtamassa tunnettuja ruokakasvoja. Samalla arvioidaan paikkakunnan ravintoloiden tasoa.

Arviot kerrotaan verkossa lopuksi, kun kaikissa kaupungeissa on käyty, ja julistetaan paras ruokakaupunki.

Uusi juttusarja

Ruokakaupunki

Lännen Median uudessa Ruokakaupunki-juttusarjassa vieraillaan kuudessa pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa kaupungissa jututtamassa kiinnostavia ruokakasvoja sekä aistimassa ruokakulttuuria.

Kussakin kaupungissa käydään arviokäynnillä kolmessa erilaisessa ravintolassa.

Lisäksi kolme asiantuntijaa kertoo näkemyksensä ruokakaupunkien kehityksestä.

Sarjan lopuksi joulukuussa lasketaan yhteen arviot ja tuomariston pisteet ja julistetaan voittaja.

Jätä kommentti