REFRRER:path /

Tuplapalkka pitää sunnuntai-Suomen yhä kiinni

Teijo Määttänen /arkisto
Liikkeet saavat itse päättää aukiolostaan eikä erityislupia esimerkiksi suurten kauppojen sunnuntaiaukioloon tarvitse enää hakea.

STT

Helsinki

Viime vuoden alussa voimaan tullut kaupan aukioloaikojen vapautus antoi esimerkiksi kampaamoille ja suurille ruokakaupoille lisää valtaa aukiolon suunnitteluun, mutta mitään valtavaa lumipalloefektiä uudistus ei käynnistänyt, arvioivat alan liitot. Kauppakeskuksissa on sunnuntaisin liikennettä, mutta niiden ulkopuoliset kahvilat ja ravintolat pitävät useimmiten ovensa kiinni.

Syynä ovat kaksinkertaiset henkilöstökustannukset. Työaikalain mukaan sunnuntailta maksetaan sadalla prosentilla korotettu palkka.

–  Ravintola-alalla henkilöstökulut ovat noin kolmanneksen kaikista kustannuksista, kertoo Matkailu- ja ravintopalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

–  Kun ne tuplataan, sunnuntaista on hankala saada yrittäjän kannalta voitollista päivää.


Lapin mukaan kauppojen aukioloaikojen vapautuminen on lisännyt sunnuntaikysyntää myös ravintoloissa ja kahviloissa. Erityisesti se näkyy juuri kauppakeskuksissa, jotka usein edellyttävät liikkeiltään aukioloa kaikkina viikonpäivinä.

Lappi muistuttaa, että matkailun kannalta sunnuntai olisi tärkeä päivä. Ulkomailta Suomeen suuntautuva turismi on kasvussa, samoin ravintolaruokailu ylipäätään.

–  Annamme muille Euroopan maille tasoitusta, kun meillä on sunnuntaisin niin vähän ruokapaikkoja auki.

Lappi uskoo, että työntekijöiden viikonloppulisät nousevat esiin alan seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa.

Sunnuntaityö ja perhe-elämä hankala yhdistää

–  Meillä on tutkittua tietoa siitä, että jäsenemme ovat kokeneet sunnuntaityöskentelyn vaikeaksi”, sanoo Palvelualojen ammattiliiton PAMin sopimusasiantuntija Karoliina Huovila.

Hänen mukaansa erityisesti perheelliset työntekijät pitävät tilannetta hankalana.

Vapauttamisen aiheuttama muutos ei ole ollut räjähdysmäinen – eikä suomalainen yhteiskunta olisikaan siihen valmis, Huovila sanoo.

–  Meidän alamme ovat naisvaltaisia. On paljon esimerkiksi yksinhuoltajaäitejä. Jotta sunnuntaisin työskentely onnistuisi, päiväkotien ja muiden rakenteiden pitäisi toimia sunnuntaisin.

Huovilan mukaan sunnuntaiaukioloja katsotaan usein lähinnä kuluttajien kannalta. Sosiaaliset vaikutukset voivat unohtua. Sunnuntaita on totuttu pitämään perheen kanssa vietettävänä vapaapäivänä – ei vain uskonnollisesti, vaan myös kulttuurisesti.

–  Toinen kysymys on, haluammeko mennä sellaiseen suuntaan, että viikonloppu ei olekaan perheaikaa. Se olisi radikaali muutos.

PAM haluaa pitää kiinni tuplakorvauksista siksikin, että niiden ansiosta sunnuntaivuoroille löytyy helpommin tekijöitä.

–  Näin työntekijöitä ei tarvitse pakottaa töihin sunnuntaisin. Työvuorot kuitenkin määrittelee työnantaja, ja joissain paikoissa niiden suunnittelu voi olla hyvin yksipuolista.

Tausta

Sunnuntain arvo kauppapäivänä kasvaa

– Liikeaikalain kumoamisen myötä kauppojen ja kampaamojen aukioloajat vapautuivat viime vuoden alussa.

– Uudistus tarkoitti, että liikkeet saavat itse päättää aukiolostaan eikä erityislupia esimerkiksi suurten kauppojen sunnuntaiaukioloon tarvitse enää hakea.

– Kaupan liitosta ja Päivittäistavarakauppa-yhdistyksestä arvioidaan, että sunnuntain arvo kauppapäivänä on noussut merkittävästi.

– Liittojen mukaan kuluttajakäyttäytyminen muuttuu hitaasti, mutta tähän mennessä tehtyjen kokeilujen perusteella kuluttajat ovat ottaneet sunnuntaiaukiolon hyvin vastaan.

– Vaikka kauppojen ei ole pakko pitää oviaan auki sunnuntaisin, alan yhdistysten mukaan moni yrittäjä kokee kilpailutilanteen olevan sellainen, että sunnuntaina on oltava avoinna, vaikkei päivä olisi taloudellisesti kovin kannattava.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti