REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »

Uhanalaiset jokihelmisimpukat saatiin lisääntymään lemmenlomalla

Essi Keskinen ja Pekka Lehtonen/Metsähallitus
Raakku eli jokihelmisimpukka uhanalainen.

STT

Konnevesi

Uhanalaisten jokihelmisimpukoiden eli raakkujen kantaa on onnistuttu elvyttämään Jyväskylän yliopiston tutkimusasemalla, yliopisto kertoo.

Lokakuussa 2016 Konneveden tutkimusasemalle tuotiin vanhoja ja huonokuntoisia raakkuja. Yliopiston mukaan kahden vuoden ”kuntoutus- ja lemmenloma” on tuottanut tulosta.

– Kahden vuoden tutkimustyön ja kokeilujen jälkeen olemme onnistuneet ensinnäkin saamaan jokihelmisimpukat kutemaan altaissa, ja toiseksi saamaan jo lisääntymiskykynsä luonnossa menettäneiden raakkukantojen yksilöt kuntoutettua niin, että niiden kyky tuottaa toukkia on palautunut, sanoo Jyväskylän yliopiston professori Jouni Taskinen tiedotteessa.

Raakkuja oli 1980-luvulla Ähtävänjoessa arviolta 50 000, kun pari vuotta sitten yksilöitä oli jäljellä vain muutama sata.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »