REFRRER:path /

Uhkakuvat muuttuvat pysyviksi

Rami Nieminen

Tilapäisistä esteistä tulee helposti pysyviä, ja lopulta ne sulautuvat osaksi kaupunkikuvaa, sanoo professori Mats Fridlund Aalto-yliopistosta. Hän on tutkinut pitkään terrorismin vaikutusta urbaaniin ympäristöön.

– Kesällä Helsingissä oli jonkinlainen uhka, jonka vuoksi (Temppeliaukion kirkon eteen) asennettiin väliaikaisia kulkuesteitä. Ja ne ovat siellä edelleen, Fridlund huomauttaa.

Tutkija näkee ympäristössä merkkejä suorastaan jatkuvasta varustautumisesta erilaisia uhkia vastaan.

– Käsittääkseni Helsingissä testataan hätäsireenejä kuukausittain. Nehän liittyvät kylmän sodan aikaan ja muistuttavat olemassaolollaan siitä edelleen.


Kylmä sota ja atomipommin pelko näkyvät myös väestönsuojina. Jos ajatusta vie pidemmälle, vastaavasti vanhat linnat muistuttavat siitä, että yhteiskunta on aina kokenut olevansa uhattuna.

Fridlund on seurannut, miten ”terrorismitietoisuus” on levinnyt New Yorkin vuoden 2001 iskun jälkeen. Ajonestopollareista ja aidoista on tullut kaupungeissa normaali näky.

Professorin mukaan turvallisuutta lisäävät esteet lisäävät myös pelkoa.

– Itse asiassa terroristit voittavat aina, kun pystytämme barrikadeja, sillä he haluavat levittää pelkoa ja tietoisuutta uhista.

"Käsittääkseni Helsingissä testataan hätäsireenejä kuukausittain. Nehän liittyvät kylmän sodan aikaan."

Mats Fridlund

professori

Jätä kommentti