REFRRER:path /

Viranomaiset huolissaan opioideista – On voitu määrätä harkitsemattomasti

Valvira muistuttaa harkinnasta opioidien määräämisessä ja Kelasta lähti kirje tuhansille lääkäreille. Kuvituskuva.

Aki Laurokari

Valvira ja Kela ovat kiinnittäneet viime aikoina enemmän huomiota opioidien määräämisen suitsimiseen. Opioidit ovat keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä.

Valvira muistutti tällä viikolla, että opioidien määrääminen edellyttää huolellista harkintaa. Valviran ylilääkäri Riitta Pöllänen penää tarkkaa harkintaa opioidien suhteen muissa kuin syöpäkivuissa. Hän pitää ongelmana sitä, että jos lääkärit määräävät opioideja hyvin vapaamielisesti, osa potilaista altistuu riippuvuudelle.

Viranomaisissa huolta herättää myös se, että Yhdysvalloissa opioidien käyttöön liittyvä huumeriippuvuus on iso ongelma.

– Samansuuntainen kehitys on nähtävissä myös Suomessa. Siksi perusteellinen arvio lääkitystä aloitettaessa ja hoidon säännöllinen seuranta ovat keskeisiä riippuvuuden ja väärinkäytön synnyn estämisessä, Pöllänen kertoo.

Kela lähetti toukokuussa yhteensä 4 535 lääkärille ja 14 hammaslääkärille palautetta siitä, että he olivat määränneet vähintään 100 tablettia parasetamolin ja opioideihin kuuluvan kodeiinin yhdistelmävalmistetta potilaille, jotka eivät olleet käyttäneet kyseistä valmistetta kolmeen vuoteen.

Kelan mukaan tällaista yhdistelmävalmistetta tulisi määrätä akuuttiin kipuun vain 10–30 tabletin pakkaus kerrallaan. Kelan erikoistutkija Leena Saastamoisen mukaan Kelan lähettämän palautteen on tarkoitus toimia muistutuksena lääkäreille.

– Voi olla, että oli ihan pätevä syy [määrätä suuria määriä]. Jos ei ollut, omaa käytäntöään kannattaa miettiä, että aloittaisiko hoidon pienemmällä määrällä, Saastamoinen kertoo.

Kela päätti jo aiemmin lähettää tällaista täsmäpalautetta lääkäreille, ja opioidit valikoituivat aiheeksi. Vastaavaa tapaa aiotaan käyttää tulevaisuudessakin eri aiheissa.

Saastamoinen muistuttaa, että osa lääkäreistä, joille palautetta on lähtenyt, on aloittanut hoidon vaikkapa syöpäpotilaalle. Esimerkiksi näissä tapauksissa suuret määrät voivat olla perusteltuja. Ovatko lääkärit määränneet myös holtittomasti opioideja?

– En nyt käyttäisi niin voimakasta sanaa, mutta on voitu määrätä harkitsemattomasti, Saastamoinen kertoo.

Valviran Pölläsen mukaan opioidien päihdekäyttö on lisääntynyt Suomessa, mutta kaikki lääkkeet eivät ole peräisin terveydenhuollosta.

Kelan Saastamoinen toivoo, ettei Suomessa tilanne muodostu yhtä pahaksi kuin Yhdysvalloissa. Hänen mukaansa ainakin e-resepti ja ongelman nostaminen keskusteluun voivat ehkäistä sitä.

– Tilannetta on hyvä seurata. Laillisesti ostettujen parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmävalmisteiden käyttö on viime vuosina hieman vähentynyt, mutta muiden opioidien käyttö lisääntynyt. Käytön lisääntyminen voi johtua myös esimerkiksi syövän sairastavuuden muutoksista väestön ikääntyessä, Saastamoinen kertoo.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti